Skip to main content

Porukom vrhovnom vođi Irana demonstranti hakirali vijesti na državnoj TV uživo

Planeta 09. okt 2022.
2 min čitanja

Iranska državna televizija je očigledno hakovana u subotu u etru, a informativni bilten prekinut protestom protiv čelnika zemlje.

Na ekranu se pojavila maska, praćena slikom vrhovnog vođe Alija Hamneija sa plamenom oko sebe.

Grupa je sebe nazvala “Adalat Ali”, ili Alijeva pravda.

To dolazi nakon što su najmanje tri osobe ubijene kada su se demonstranti sukobili sa snagama sigurnosti u novim nemirima zbog smrti Mahse Amini.

Amini je u Teheranu pritvorila moralna policija jer navodno nije dobro pokrivala kosu. Tri dana nakon hapšenja, 22-godišnjakinja je preminula u pritvoru 16. septembra.

Njena smrt izazvala je talas protesta bez presedana širom zemlje.

Subotnji bilten TV vijesti prekinut je oko 18 sati po lokalnom vremenu sa slikama koje uključuju iranskog vrhovnog vođu sa metom na glavi, fotografijama Amini i još tri žene ubijene u nedavnim protestima.

Jedan od natpisa je glasio “Pridruži nam se i ustani”, dok je drugi rekao “Krv naše mladosti curi sa tvojih šapa.”

Prekid je trajao samo nekoliko sekundi prije nego što je prekinut.

Ovakvi prikazi pobune protiv ajatolaha Alija Hamneija su istorijski retki, a on ima skoro potpunu vlast u Iranu. Ali nakon smrti Amini, došlo je do otvorenog neslaganja.

Također u subotu, pojavili su se video snimci na društvenim mrežama na kojima se činilo da se vide studentice na univerzitetu u Teheranu kako skandiraju “Gubi se” tokom posjete predsjednika Ebrahima Raisija.

Ranije tokom dana, dvije osobe su ubijene u Sanandaju, uključujući čovjeka koji je upucan u svom automobilu nakon što je zatrubio u znak podrške demonstrantima. Video koji je objavljen na internetu takođe prikazuje ženu pogođenu u vrat kako bez svijesti leži na zemlji u Mashhadu.

U Sanandaju je policijski zvaničnik rekao da su “kontrarevolucionari” ubili čovjeka, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Iranska organizacija za sudsku medicinu saopštila je u petak da je Amini umrla od zatajenja više organa uzrokovanog cerebralnom hipoksijom – a ne od udaraca u glavu, kako tvrde njena porodica i demonstranti.

Grupe za ljudska prava kažu da je više od 150 ljudi ubijeno od početka protesta u Islamskoj Republici 17. septembra 2022.

Prodavnice u nekoliko gradova zatvorene su u znak podrške demonstrantima, uključujući i bazar u Teheranu gdje su neki zapalili policijski kiosk i otjerali snage sigurnosti.

Protesti koji stižu do bazara u Teheranu zazvoniće za uzbunu iranskim liderima koji su trgovce ubrajali u svoje pristalice.

(RSE, foto: screenshot)