Skip to main content

Portal Bebac: Zašto predškolci moraju da plaćaju obaveznu vakcinu?

Vojvodina 06. мај 2021.
2 min čitanja

Roditeljski portal Bebac uputio je danas otvoreno pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kojem mu je postavljeno pitanje zbog čega u domovima zdravlja nem vakcine protiv velikog kašlja, koju su deca obavezna da prime pre polaska u prvi razred.

Prema važećem Pravilniku koji je objavljen u maju prošle godine, deca pre polaska u prvi razred, pored ostalih vakcina treba da dobiju i zaštitu od pertusisa (velikog kašlja). Uprkos tome, vakcina protiv velikog kašlja nije dostupna u domovima zdravlja“, navodi se u pismu.

Kako se navodi, vakcinu koja sadrži komponentu zaštite protiv pertusisa roditelji mogu jedino da kupe u apotekama u iznosu od oko 3.000 dinara.

„Kako je moguće da jedna vakcina bude istovremeno i obavezna i izborna i da se od roditelja zahteva izdvajanje, ne malog, novca za vakcinu koja je propisana Pravilnikom kao obavezna“, navodi se u pismu.

Upitali su ministra šta će se desiti u slučaju da se neko dete razboli od ove bolesti samo zato što roditelji nisu kupili vakcinu ili čak nisu bili ni upoznati sa tim da je ova vakcina obavezna, ali da treba da je kupe.

Takođe su upitali da li će se deca koja ne prime ovu vakcinu voditi kao nekompletno vakcinsana.

„Smatramo da je nedopustiv ovako neodgovoran odnos države prema zdravlju naše dece, posebno uzevši u obzir poljuljano poverenje roditelja u zdravstveni sistem i pad obuhvata vakcinacije usled epidemije koronavirusa i tražimo da se svim predškolcima omogući besplatna vakcina i zaštita od ove zarazne bolesti“, piše u otvorenom pismu.

Podsetili su da su sve vakcine koje su obavezne do sada su bile dostupne i besplatne što je i razumno jer bi osiguranje trebalo da pokriva kompletan kalendar vakcinacije.

„Tražimo da omogućite svim predškolcima besplatnu vakcinu i zaštitu od pertusisa i da nam odgovorite na sledeća pitanja: kako je došlo do taga da roditelji plaćaju vakcinu koja je obavezna, kada će vakcina biti dostupna i beslatna u domovima zdravlja i na koji način roditelji mogu da refundiraju novac koji su izdvojili za vakcinu koja je obavezna“, navodi se u pismu.

(Autonomija)