Skip to main content

Porošenko: Putin ne vodi rat samo protiv Ukrajine, on je u ratu sa Zapadom

Planeta 24. maj 2022.
2 min čitanja

Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da Vladimir Putin ne vodi rat samo protiv Ukrajine, on je u ratu sa Zapadom i demokratskim svetom, a njegovi anti-NATO stavovi jasno pokazuju njegovu skalu srednjoročnih agresivnih ciljeva – region Baltika, Centralne i Istočne Evrope – bivše zemlje Varšavskog pakta.

Porošenko, koji je zemlju vodio pet godina nakon aneksije Krima, u intervjuu za podgoričku Pobjedu poručio da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini, već da je odlučan da igra globalno. Stoga će, kako kaže, ishod rata u Ukrajini odrediti buduću mapu evropskog kontinenta kao i odnos snaga u Evroaziji.

Uprkos neslaganju sa aktuelnim predsednikom Zelenskim, Porošenko priznaje da nije mogao da sa njim ne podeli svoje lično iskustvo i da mu savet u prvim danima invazije.

“Nema alternative jasnom nacionalnom jedinstvu i koordinaciji naših napora, bilo da smo na vlasti ili u opoziciji. Zajedno smo jaki i nepobedivi”, poručio je Porošenko.

On je dodao da je važno zapamtiti da rat između Ukrajine i Rusije traje već osam godina ali da pošto nije uspeo da potkopa nacionalno jedinstvo i plašeći se jake demokratske i prozapadne Ukrajine, Putin je odlučio da izvrši invaziju na Ukrajinu punom snagom, sa ciljem da eliminiše našu državnost, naš identitet i našu budućnost.

“Za Putina Ukrajina nema pravo na postojanje i mora biti vraćena pod punu rusku kontrolu. To je bio i ostao Putinov prvi i jedini cilj za ovu fazu rata, koja je počela 24. februara 2022. Što više pomoći od međunarodne zajednice Ukrajina dobije u vidu razornih sankcija protiv agresora, više vojne pomoći, kraći je put do mira. Stoga je u našem zajedničkom interesu da zaustavimo Putinov režim sada u Ukrajini”, kazao je on.

On je ocenio da je Putin gori od običnog ubice.

“On je masovni ubica i krvavi kasapin. Putinovo oružje su laž, masakr i ucena. Pod njegovom komandom ruske snage granatiraju mirne civile, siluju, ubijaju i kidnapuju starije ljude i decu, uništavaju bolnice, škole, porodilišta”, kazao je on.

Porošenko je dodao da je Putin odlučio da igra globalno.

“On ne vodi rat samo protiv Ukrajine. On je u ratu sa Zapadom, sa demokratskim svetom. Njegovi anti-NATO stavovi jasno pokazuju njegovu skalu srednjoročnih agresivnih ciljeva – region Baltika, Centralne i Istočne Evrope – bivše zemlje Varšavskog pakta.

Kratkoročno, verujem da se Putin, pošto je zavisan od simbolike, raduje obnavljanju granica Sovjetskog Saveza jer će u decembru biti 100. godišnjica stvaranja SSSR-a. Stoga će ishod rata u Ukrajini odrediti buduću mapu evropskog kontinenta, kao i odnos snaga u Evroaziji”, kazao je on.

On je pozvao EU, SAD, zemlje G7 da priznaju ratne zločine u Ukrajini kao dela genocida i da promovišu ideju da se svi odgovorni uvrste na takozvanu “Buča listu” i da obezbede brzu i strogu pravdu za njihove ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

(Beta, foto: N1)