Skip to main content

Magazin Tajm proglasio Volodimira Zelenskog najuticajnijom ličnošću godine

Planeta 24. maj 2022.
< 1 min čitanja

Magazin Tajm proglasio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog najuticajnijom osobom 2022.

Zelenski je osvojio 3,3 miliona glasova čitaoca Tajma i sa 5 odsto ukupnih glasova osvojio je prvo mjesto pomenute liste.

Kada su ruske snage započele invaziju na Ukrajinu u februaru, Zelenski, komičar bez političkog iskustva prije nego što je izabran za predsjednika Ukrajine 2019, gurnut je na svjetsku pozornicu i okupio čelnike da podrže Ukrajinu.

“Razumijete da oni vas gledaju”, rekao je Simonu Šusteru, novinaru Tajma u intervjuu o svojoj ulozi u ratu. “Ti si simbol. Morate se ponašati onako kako se mora ponašati šef države.”

Na drugom mjestu je izvršni direktor Tesle i SpaceXa Elon Mask s 3,5 odsto glasova. Prošlog decembra Mask je proglašen Tajmovom osobom 2021. zbog svog uticaja na “život na Zemlji, a potencijalno i na život izvan Zemlje”, kako je napisao glavni urednik i izvršni direktor Edvard Felsental.

Najbogatija osoba na svijetu, Mask, osvanuo je na naslovnicama ove godine kada je Tviter prihvatio njegovu ponudu od 44 milijarde dolara za kupovinu te platforme.

Britanski premijer Boris Džonson zauzeo je treće mjesto s 3,4 posto glasova. Početkom godine Džonson se suočio s negativnim reakcijama i bio je novčano kažnjen od strane policije kada su se pojavile vijesti da je prekršio pravila o pandemiji svoje konzervativne vlade jer je prisustvovao rođendanskoj proslavi u svojoj kancelariji u Dauning Stritu u junu 2020.

Džonson se izvinio u aprilu, ali je rekao da nije svjesno prekršio pravila.

(Klix.ba, screenshot Instagram/Time)