Skip to main content

Porfirije ušao i izašao iz CG mimo zakona: Šef granične policije podnio ostavku zbog tajne operacije

Jugoslavija 03. avg 2022.
2 min čitanja

Patrijarh Crkve Srbije Porfirije Perić sletio je jutros na poligon policijskog kampa na Zlatici helikopterom MUP-a Srbije, odakle je uz jake mjere obezbjeđenja, bez prethodno ikakve zakonom predviđene kontrole i evidencije, sproveden u Vilu Gorica, gdje je potpisao Temeljni ugovor sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Kratko se zadržao i u Manastiru Dajbabe, odakle se novom rutom zaputio ka podgoričkom aerodromu i, ponovo bez evidentiranja na graničnom prelazu, odletio za Srbiju, piše Standard.

Iako je u pitanju štićena ličnost, koja uživa pravo visokog stepena zaštite, Uprava policije je ipak napravila presedan – dozvolivši da patrijarh i njegovi saradnici uđu i izađu iz Crne Gore, bez zakonom predviđenih mjera kontrole i evidencije putnika na graničnim prelazima. To je jedan od razloga što je jedan od šefova granične policije – regionalni šef granične policije Vasko Aković danas podnio ostavku sa te pozicije.

Vrh Uprave policije, po svemu sudeći, bio je nepovjerljiv prema kolegama, pa je akcija sprovedena u tajnosti, obilujući brojnim kontroverzama i dezinformacijama. Prvo je stigla najava da će Perić na pistu podgoričkog aerodroma sletjeti u 9.30 avionom Air Pinka, i to iz Beograda. Zatim je sat vremena prije navodnog slijetanja stigla nova dezinformacija – službeno je najavljen let Vlade Srbije. To je zapravo bila samo varka. U istom intervalu, kada je bio najavljen avionski let sa Perićem na podgoričkom aerodromu, on je sletio helikopterom na poligon kampa na Zlatici.

Prema nezvaničnim informacijama, na helikopteru je bio isključen uređaj za lociranje letjelice, kako bi što bolje zavarali trag. Sve je to znala Uprave policije, među kojima i pomoćnik direktora za Sektor granične policije Dragan Klikovac, koji je o svemu navodno koordinirao sa šeficom graničnog prelaza Aerodrom Podgorica Aleksandrom Đukić i tako u službenoj komunikaciji zaobišao njenog šefa Vaska Akovića, koji je po saznanju o ovoj orkestriranoj akciji i nezakonitom postupanju, podnio ostavku, prenosi Standard.

Naravno, kako se ništa nije prepuštalo slučaju, tako su obezbjeđenje patrijarha Porfirija predvodile policijske starješine i službenici, pažljivo birani od SPC, isti oni koji su ga 5. septembra prošle godine helikopterom sproveli na Cetinje, na ustoličenje mitropolita Joanikija. Riječ je o Milošu Rakonjcu, Petru Kneževiću i nekolicini njihovih saradnika.

(Antena M, Foto: N1)