Skip to main content

Porfirija u Sarajevu dočekao i četnički pop Vojislav Čarkić

Građani 17. okt 2021.
2 min čitanja

Među onima koji su pred hramom Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekali patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija bio je i četnički pop i komandant Vojislav Čarkić, poznatiji kao “pop Žućo”, javili su bosanskohercegovački mediji.

Riječ o nekadašnjem komandantu četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica. Ovaj pravoslavni sveštenik, koji je sada u penziji, nije se samo borio nego je, prema vlastitom priznaju, i krstio druge vojnike i predvodio njihove sahrane.

“Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija”, rekao je prije nekoliko godina u razgovoru za Al Jazeeru, koristeći pogrdnu riječ za muslimane.

Patrijarh Porfirije došao je u dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50 godina monaške i 30 godina episkopske službe mitropolita Hrizostoma, a pred crkvom u centru Sarajeva dočekao ga je veliki broj građana – među njima i spomenuti Čarkić.

‘Autentični četnik’

Prema svjedocima, koji su htjeli ostati anonimni, nakon što je rat završio, Čarkić je vodio sahranu majke i brata generala Ratka Mladića, koji je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Svjedoci navode da je Mladić bio na sahrani uprkos tome što je tada bio bjegunac. Kada ga je novinarka Al Jazeere upitala za to, Čarkić je odbio odgovoriti.

“U ratu i uniformi, uvijek sam bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik”, rekao je, opisujući svoju ulogu u ratu.

“Sada sam penzionisan, ali sam još u raspoloženju da ubijam ljude”, dodao je.

‘Sve bih ponovio isto’

Podižući tri prsta, Čarkić kaže kako “ne žali za ničim što sam radio u životu”.

“Šta god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više”, rekao je Čarkić.

U junu 2014. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, naselju na ulazu u Sarajevo, između dva bh. entiteta ploču u čast optuženom za najteže ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992. godine.

Čarkić je blagosiljao tu ploču i tom prilikom kazao kako su se 19. maja 1992. godine okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Mladić koji će, dodao je Čarkić, “sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa”.

(Al Jazeera, foto: Twitter/Miroslav Lukic)