Skip to main content

Popović: U Novom Sadu manje od 50 odsto dece vakcinisano MMR-om  

Vojvodina 19. јул 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije i jedan od vodećih domaćih stručnjaka za pitanje imunizacije Dragoslav Popović izjavio je da su porazni podaci o vakcinaciji dece MMR vakcinom i naveo da je Novi Sad jedan od gradova sa najmanjim obuhvatom vakcinacije, koja je neophodna da bi se sprečilo širenje epidemije zaraznih bolesti.

MMR vakcina je protiv morbila, zaušaka i rubeole.

“Zvanične podatke za 2021. godinu nemamo, ali nezvanično, na nivou Srbije obuhvat MMR-om je 80 odsto, što je daleko ispod cilja od 95 procenata vakcinisane dece, kojim se stvara kolektivni bedem i sprečava se epidemija morbila. Pritom, postoje sredine koje su daleko ispod ovog republičkog nivoa. U Novom Sadu obuhvat MMR-om je manji od 50 odsto”, naveo je Popović za beogradski list Danas.

Dodao je da su veliki su problemi i u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, gde je inače za sve vakcine mali odziv i gde posebno treba da se radi sa stanovništvom.

“Ovako nizak obuhvat je veliki rizik po zdravlje naše dece, koji nam nikako nije trebao i koji smo sami stvorili, jer smo imali sve uslove za uspešnu vakcinaciju”, rekao je Popović.

(Autonomija/Danas, foto: N1)