Skip to main content

Popov: Vučević samo formalno na čelu SNS-a, Vučić će nastaviti da upravlja

Vojvodina 27. мај 2023.
6 min čitanja

“To mu je potrebno da ne bi doživeo sudbinu Tomislava Nikolića koji je, kada je odstupio sa pozicije lidera SNS-a, izgubio i vlast i šansu da dobije drugi predsednički mandat”

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je danas da je izbor nekadašnjeg gradonačenika Novog Sada Miloša Vučevića za novog predsednika Srpske napredne stranke (SNS) “samo formalan”, jer će dosadašnji lider te stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti da vodi sve poslove.

“Savršeno je svejedno ko će biti lider SNS-a. To je kao i kada je izabrana Ana Brnabić za premijerku: znalo se da će biti samo formalno a da će Vučić da vodi sve poslove upravljanja državom”, rekao je Popov agenciji Beta.

Ocenio je da Vučić ima poverenja u Vučevića i da preko njega može i dalje da upravlja strankom.

“To mu je potrebno da ne bi doživeo sudbinu Tomislava Nikolića koji je, kada je odstupio sa pozicije lidera SNS-a, izgubio i vlast i šansu da dobije drugi predsednički mandat”, kazao je Popov.

Ocenio je da je, bez obzira na sve Vučićeve poteze, počelo “paranje i osipanje” SNS-a i dodao da će se to “verovatno” i nastaviti.

“Izgleda da polako neki ljudi u SNS-u počinju da shvataju da je stranka na silaznoj putanji. I gledaju da siđu sa broda koji polako tone”, ocenio je Popov. .

Miloš Vučević je bio gradonačelnik Novog Sada deset godina, od 2012. do 2022. godine, akd aje prešao na funkciju ministra odbrane Srbije.

Aleksandar Vučić predložio je danas na početku vanredne skupštine SNS-a Miloša Vučevića za novog predsednika te stranke.

Vučić je rekao da stranku nikada neće napustiti, ali je dodao da je vreme da napusti njeno čelo.

On je rekao da je potreban „nešto drugačiji pristup“, objedinjavanje većeg broja snaga onih koji hoće da se izbore za pobedu rodoljubive i uspešne Srbije, misleći na formiranje Narodnog pokreta za državu čije je formiranje ranije najavio za Vidovdan, 28. jun.

Aleksandar Popov je ocenio da je Vučićeva namera da kroz taj pokret obuhvati i ceo SNS ali i neke druge političke snage i intelektualce.

“Ali to je velika varka. On je jučerašnjim kontramitingom samo produbio dalje podele i time neće pojačati svoju poziciju”, ocenio je Popov.

Kostreš: Vučević na čelu SNS-a – Vučić posle Vučića

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je danas da izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke (SNS) zapravo može da se sažme u rečenicu “Vučić posle Vučića”.

“Taj izbor nije neočekivan, on je čovek od velikog poverenja Aleksandra Vučića, što znači da će nastaviti da radi ono što je Vučić zacrtao. Imamo Vučića posle Vučića. Ja tu ne vidim nikakvu promenu niti potrebu da se bilo šta drugačije uradi”, rekao je Kostreš agenciji Beta.

Dodao je da su Vučevića za mesto lidera stanke preporučile “lojalnost i prisnost”, Vučić sigurno ne bi na to mesto postavio čoveka u kojeg nema potpuno poverenje.

“Samo mi nije jasno koja će biti uloga SNS-a i Vučevića u Narodnom pokretu čije formiranje Vučić najavljuje. Da li će ga izjednačiti sa Aleksandrom Vulinom, Rasimom Ljajićem i Bogoljubom Karićem, ili će SNS držati primat. To ćemo videti”, kazao je Kostreš.

Ocenio je da je formrianje Narodnog pokreta pokušaj “jednog dobrog marketinškog poteza”.

“On će sa Vučevićem na čelu SNS-a pokušati da pokrije sve gluposti i promašaje koje je ta stranka radila u prošlosti: od korupcije, propusta u sektoru bezbednosti, očajne međunarodne politike, neuvođenja sankcija Rusiji i svih ostalih štetnih poteza”, naveo je Kostreš.

Novaković (NS): Lider SNS-a neće biti Miloš Vučević, već Andrej Vučić

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je danas da je izbor nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića za lidera Srpske napredne stranke (SNS) zapravo rpedstavlja izbor Andreja Vučića, brata predsednika Srbije i doskorašneg lidera SNS-a Aleksandra Vučića, na mesto predsednika vladajuće stranke.

“Miloš Vučević je ranije bio formalni gradonačelnik Novog Sada, kao što je sada formalni predsednik SNS-a. I onda i sada stvarni gospodari situacije i stvarni donosioci ključnih odluka bili su braća Vučić. Čestitam Andreju Vučiću na novoj funkciji”, rekao je Novaković agenciji Beta.

Foto: Dragan Gojić (Beta)

Ocenio je da su Vučevića za partijsku funkciju preporučili “poslušnost, servilnost i bespogovorno izvršavanje naloga Andreja Vučića”.

“Ako bih u dve reči portretisao Miloša Vučevića, rekao bih: trijumf bezličnosti. Sve svoje mane pretvorio je u vrline”, ocenio je Novaković.

Bravo!: Vučević je v.d. predsednik

Miloš Vučević će biti v.d. predsednik Srpske napredne stranke i upravljaće njome baš tako kako preduzećima upravljaju funkcioneri u v.d. statusu, ocenila je danas Marija Srdić iz Građanskog pokreta Bravo!.

Kako je ocenila u izjavi za Betu, Vučevića je za čelno mesto SNS-a preporučila činjenica da je bio jedna od „produženih ruku predsednika“ zbog čega ne očekuje ikakve propmene u upravljanja tom političkom organizacijom.

„Što se Vučevića tiče, sva njegova nedela koja je počinio i sva nepočinstva po kojima ga pamtimo, i po kojima je on i prepoznatljiv na široj sceni, to ga je i delegiralo za predsednika SNS. Da je činio dobra dela ne bi ni bio u toj stranci“, navela je Srdić.

U SNS-u, dodaje ona, uopšte nije potreebno da budete omiljen, pa nije čudo da je imanovan na čelo partije „aktom nečije volje“.

Kada je u pitanju Novi Sad, Srdić kaže da nije poznato je li Vučević uopšte imao autonomiju da upravlja gradom, ali da će ubuduće, ukoliko je te autonomije bilo, verovatno nastaviti istim putem.

„Pitanje je samo da li će imati vremena da se bavi Novim Sadom ili će deo tih poslova biti prepušten nekim drugim partijskim aparatčicima i poslušnicima“, rekla je Srdić.

Dodala je da građani Srbije treba da, kao što su uradili Novosadađani sa Vučevićem, sve njih proteraju „sa svih političkih funkcija u Srbiji, ne samo trenutno nego doživotno“.

Radosavljević: Nagrađena slepa poslušnost Vučevića

Politikolog Duško Radosavljević ocenio je danas da je imenovanje Miloša Vučevića na čelo Srpske napredne stranke potvrdilo princip delovanja te stranke od samog nastanka – slepa poslušnost se nagrađuje unapređenjima, dok se svaki i najmanji osećaj neposlušnosti kažnjava smenama.

U izjavi za Betu, Radosavljević ističe da je Vučević ovom funkcijom nagrađen za veliku poslušnost Aleksandru Vučiću i za to što je dozvolio „najgorim ešalonima Srpske napredne stranke“ da upravljaju Novim Sadom.

„Dozvolio je takvu tajkunizaciju gde su se ogromna sredstva građana Novog Sada prelila u privatne džepove, dozvolio je mnogobrojnim biznismenima bliskim SNS-u da ostvaruju velike profote od čega je, verovatno, ceo režim gospodina Vučića imao velike koristi“, dodao je Radosavljević

Kako je ocenio, zahvaljujući Vučeviću Novi Sad „nikada nije izgledao gore u svojoj istoriji“, a komunalni sistem u gradu je „razvaljen“, što se najbolje vidi kada padne kiša.

Uprkos tome, Vučević je unapređen u „čuvara trona u odsustvu“, dok Aleksadndar Vučić razmišlja „šta bi drugo bio“, navodi naš sagovornik.

„Izgleda da gospodin Vučić traži ko će biti čuvar bankrot-preduzeća SNS dok se vrši njegova likvidacija, da bi se ta firma ugasila a uskliknuo neki novi pokret“, naveo je Radosavljević.

Pošto se Vučić boji da bi neko na razvalinama SNS-a mogao da profitira, dodaje Radosavljević, postavio je na njeno čelo čoveka koji „apsolutno sledi svaku njegovu političku i svaku drugu zamisao“.

Jovović: Izbor Vučevića za lidera SNS – loša vest

Kopredsednik novosadskog odbora „Zajedno!“ Radivoje Jovović ocenio je da je današnji izbor Miloša Vučevića za predsednika Srpske napredne stranke „loša vest i za Novi Sad i Srbiju„.

On je, u izjavi za agenciju Beta, Vučevića, bivšeg gradonačelnika Novog Sada nazvao „dokazanim saradniko novosadskih kriminalaca“ u koje je ubrajao „Snajpera (Slobodana Milutinovića) i Marka Bosanca Bosketa“.

Bivši novosadski gradonačelnik je i dokazani saradnik i Zvonka Veselinovića, po navodima medija kontraverznog biznismena sa severa Kosva, bliskog SNS, dodao je Jovović.

Rekao je da je Vučević „unajmljivao privatnio obezbeđenje“ da „na javnom prostoru prebija Novosađanke i Novosađane“ i da „izdaje naređenja degradiranoj policiji“.

Reč je o čoveku koji ne preza od nasilja, Srbija može da očekuje dodatni talas nasilja od ovakvog čoveka“, naveo je Jovović.

Po njegovim rečima, Vučević će biti „bespogovorno poslušan i lojalan“ predsedniku Srbije.

Ocenio je i da je „11 godina samovlašća“ dovelo „naprednjački režim“ do toga „da uopšte ne ume da proceni situaciju“: kada „treba da popusti i saslušati društvo kojim vlada“.

„Došli su do tog nivoa bahatosti da sada smatraju da je ‘samo batina’ način za rešavanje problema… Ali, kao što smo videli u poslednjim nedeljama, to će pre pući“, naveo je Jovović.

Novaković (DS): Vučević izabran za Vučićevog naslednika zbog poltronstva

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković ocenio je danas da je nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević postao lider Srpske napredne stranke (SNS) jer je sklon “poltronstvu” prema predsedniku Srbije i doskorašnjem lideru SNS-a Aleksandru Vučiću.

“Aleksandar Vučić je, kao politički oceubica, svestan šta znači prepustiti stranku nekome od saradnika. Da bi sprečio da bude žrtva scenarija koji je on sam priredio (bivšem lideru SNS-a i nekadašnjem predsedniku Srbije) Tomislavu Nikoliću, izabrao je za naslednika nesposobonog i poltronstvu sklonog Miloša Vučevića”, rekao je Novaković agenciji Beta.

On je ocenio da je Vučić izabrao Vučevića za naslednika na čelu SNS-a kako “ne bi narušio kriminalnu arhitekturu svog režima”

“Zato je izabrao čoveka koji sledi tu matricu u svom delovanju. I da bi odložio svoj kraj, večito preplašeni Vučić od mrskog mu Zapada, izabrao je čoveka koji u međunarodnim krugovima nema nikakvu težinu te je manje nezgodan od (ambasadora Srbije u SAD) Marka Đurića”, kazao je Novaković.

(Autonomija)