Skip to main content

Popov: Postoji srpsko-albansko jedinstvo u kriminalu

Info 14. јул 2011.
2 min čitanja

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je danas da na Kosovu postoji siva zona trgovine i srpsko-albansko „bratstvo-jedinstvo“ u kriminalu.

„U sivoj zoni trgovine sa Kosovom imamo srpsko-albansko bratstvo-jedinstvo u kriminalu i to besprekorno funkcioniše“, rekao je Popov na konferenciji za novinare u Medija centru Vojvodine.

Prema njegovim rečima, treba utvrditi kolika je ta „siva zona“ trgovine i onda će biti jasnije zašto u delovima političkih establišmenta i sa srpske i sa albanske strane postoje tako oštra protivljenja uvođenju reda u tu oblast. „Njima ne odgovara da se uvede red u oblast trgovine i carina“, ocenio je Popov.

On je najavio da će zbog toga Centar za regionalizam, uz podršku Evropske unije, sprovesti projekat „Sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala“. Na projektu će raditi eksperti iz Beograda i sa Kosova.

„Ići ćemo na to da se utvrdi kakva je metodologija i jedne i druge carine u evidentiranju robe. Onda ćemo posmatrati unazad pet godina koliko je robe evidentirala naša carina, a koliko carina Kosova pa ćemo videti koliko se ti podaci poklapaju ili koliko se ne poklapaju“, rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, postoje carinske i necarinske barijere na Kosovu pa tako roba koja na primer krene iz Novog Pazara duplo duže putuje nego kada putuje u bilo koje mesto u Bosni i Hercegovini.

„Tu ima raznih zaustavljanja na putu, kontrola prvo naših organa pa na Kosovu. Ima i raznih pokušaja da se kroz podmićivanje nadležnih službenika nešto uradi“, naveo je Popov.

On je rekao da najveći problem predstavljaju dva prelaza na severu Kosova, na kojima je samo Euleks, koji samo delimično evidentira robu.

„Posle toga, niko živ više ne zna šta se sa tom robom dalje dešava, jer ona sa severa, bez ikakve evidencije, nekim sivim kanalima odlazi na jug“, kazao je Popov. Dodao je da od te sive zone veliku štetu trpi i jedna i druga strana,
ali najviše trpi budžet Srbije.

Najavio je da će u okviru projekta biti snimljeno i 12 petominutnih dokumentarnih emisija, među kojima i putovanje jednog kamiona iz Novog Pazara ka Kosovu, gde će se pokazati sa kakvim se sve problemima suočava roba na putu iz Srbije ka Kosovu.

On je podsetio da je slična projekat Centar za regionalizam sproveo i 2005. godine, kada se ispostavilo da u „sivoj zoni“ trgovine „nestane“ roba vredna desetine miliona evra.

Popov je pozdravio napredak u pregovorima Prištine i Beograda i ocenio da je reč o pitanjima koja se tiču pre svega životnih problema građana.

(Beta)