Skip to main content

Popov: Jogurt revolucija je bila uvod u rušenje Jugoslavije i ratove

Izdvajamo 06. okt 2018.
3 min čitanja

Predstavnik koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina Aleksandar Popov izjavio je danas, povodom 30. godišnjice od “jogurt revolucije” kojom je Miloševićev režim ukinuo autonomiju Vojvodine, da je rušenje autonomije te pokrajine bilo uvod u rušenje Jugoslavije i ratove, a posledica toga za Vojvodinu je da je “potpuno materijalno i moralno uništena”.

“Peti i šesti oktobar 1988. godine, takozvanu antibirokratsku ili jogurt revoluciju, kada je Milošević srušio autonomiju Vojvodine proitivustavno, na ulici, treba gledati u širem kontekstu, jer je tada zadat ključni udarac Jugoslaviji. Uz parolu ‘Oj, Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela’, započet je raspad zajedničke države”, rekao je Popov agenciji Beta.

Dodao je da je Slobodan Milošević potpunim ukidanjem autonomije Vojvodine, a potom i autonomije Kosova, nastavio da nameće svoju volju i drugim republikama, što je dovelo do raspada Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, gaženje autonomije Vojvodine ozvaničeno je Ustavom Srbije iz 1990. godine, jer od tada Vojvodina više nije imala niti jedno funkcionalno ovlašćenje.

“Ni sada nije ništa bolje jer po Ustavu Srbije iz 2006. godine Vojvodina ima samo jedno izvorno ovlašćenje, a to je da odlučuje o sopstvenom znamenju”, naveo je Popov.

„Od jogurt revolucije Vojvodina nije ni nalik na sebe, ni kamen na kamenu nije ostao”

Dodao je da su “prvoborci jogurt revolucije” prvo “opelješili” fondove koje je Vojvodina imala, a imala je najbogatije fondove, razvijeno zdravstvo, školstvo, privredu, što je sve “otišlo u džepove Miloševića i kamarile ili na finansiranje ratova”.

“Vojvodina je toliko osiromašila za ovih 30 godina da više ne samo da ne može da pomogne drugima, već ne može da pomogne ni sama sebi. Vojvodina je potpuno materijalno i moralno uništena. Kada pogledate gradove koji su nekada živeli punim životom, to su danas u dobroj meri mrtvi gradovi u kojima ništa od privrede ne radi. Od jogurt revolucije Vojvodina nije ni nalik na sebe, ni kamen na kamenu nije ostao”, rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, mlađe generacije ne pamte kako se nekada živelo u Vojvodini, dok starije i srednje generacije pamte, ali žive u skladu sa kletvom “dabogda imao pa nemao”.

On je kazao da bi decentralizacija išla u korist cele Srbije, ali je ocenio da je ta mogućnost “ubijena”, jer su i aktuelni i prethodni režim izrazito centralistički.

“Ovaj režim je još pritom i bahat i oni pustoše gde god šta mogu”, rekao je Popov i ocenio da režim uvek koristi pitanje Kosova kao “alibi” protiv decentralizacije.

“Njima je uvek alibi Kosovo, što je najobičnije podmetanje, jer Vojvodina i Kosovo nisu ista priča ni izbliza. Ovde živi više od 70 odsto Srba, i ukoliko je tačno da u Vojvodini postoji težnja za odvajanjem od Srbije, onda je Srbija u ozbiljnom problemu. A u stvari nema nikakvih naznaka da bilo ko ozbiljan želi otcepiti od Srbije. To je podmetačina da bi se ugušila želja za autonomijom, a time se zapravo najveća šteta nanosi Srbiji”, naveo je Popov.

Dodao je da je Novi Sad bio najbezbednije mesto u Jugoslaviji a danas je “zona kriminala” i u njemu se građani ne osećaju bezbedno.

On je ocenio da je u Vojvodini duboko narušena i njena multietničnost, a u Novom Sadu se na ulici sve ređe može čuti da neko govori mađarski jezik ili ga ljudi govore “u pola glasa”, jer su uplašeni zbog napada koji su se povremeno dešavali.

Popov je rekao da za sada u Vojvodini ne postoji šansa da se ozbiljnije politički i društveno artikuliše težnja za suštinskom autonomijom te pokrajine.

“Dokle god imamo ovakvu vlast, ta tema neće biti aktuelna, kao ni bilo koja ozbiljnija tema. S druge strane, kao da je ubijena volja i potrošena ogromna energija građana, a treba imati u vidu i činjenicu da živimo u vremenu koje je puno neizvesnosti, ne samo u regionu, već i u Evropi i u svetu”, kazao je Popov.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija/Beta)