Skip to main content

Popov: Energetika moguće sredstvo ucene, zna se gde je ventil od nafte i gasa

Info 30. maj 2022.
2 min čitanja

Direktor Centra za regionalizam i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov kaže da je dogovor Aleksandar Vučića i Vladimira Putina oko cene gasa za Srbiju i komercijalni i politički. “Komercijalni je što je 31. maja istekao ugovor koji smo imali, morao je da se postigne novi, o novim uslovima. Međutim, sve to, čak i pre ruske agresije na Ukrajinu je imalo i političku notu, energetika je politička nota jer je to moguće sredstvo ucene. Mi sedimo na dve stolice, koje su sada upitne. Nezahvalno je biti prognozer i na nedelju dana. Jako je teško proceniti šta će se dešavati, da li će Evropa naterati Vučića da uvede sankcije, zna se gde je ventil od nafte i gasa”, kaže on.

Dodaje da, kako je predstavljeno, dogovor predstavlja uspeh Vučića, jer cela Evropa strepi kako će dočekati zimu.

„Sve se vrti oko energenata i hrane, kako je predstavljeno – uspeh je postignut, imamo snabdevanje gasom na tri godine, sve je to deo političke trgovine, Evropa i Zapad pritiskaju Srbiju da se opredeli, ako je na evropskom putu da odustane od odnosa sa Rusijom, to je još na klackalici, vlast uspeva da balansira, ne znam dokle će“, ocenjuje Popov.

Navodi da je moguće neuvođenje sankcija, ali da moramo da računamo na posledice.

“To je poruka od Kamerona Mantera, koji je rekao ako ne uvedemo sankcije, Zapad će na nas zaboraviti – nema puta ka Evropskoj uniji, predpristupnih fondova, nećemo biti povlašćeni u trgovini. Pogrešno nam se predstavlja da nam je Rusija najveći partner, strateško opredeljenje nam je prema EU, a ne prema Ruskoj Federeciji”, kazao je.

Komentarišući sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evroposlanice Viole fon Kramon, kaže da su iz Srbije prema njoj odapinjane strele i da je vređana.

“Treba razlikovati, dve stvari – šta je otišlo u javnost i šta se stvarno dešavalo, ovo je način da Zapad vrši pritisak na Srbiju, videli smo šta je rekao ambasador Hil, pitanje je dokle će Srbija odolevati. Za sada imamo izgovor – Vlada. Zapad dokle prihvati, ali radi na tome da privoli Vučića da uvede sankcije. Unutar Evropske unije imamo različite interese, ne trpi jednako svaka zemlja posledice sankcija, svaka zemlja traži svoj prostor, naftni dogovor- iskočila je Mađarska. Kada građani počnu da osećaju posledice sankcija, nema energenata, svaka zemlja će kalkulisati prema tom pitanju”, kazao je sagovornik N1.

Govoreći o najavljenim posetama Beogradu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavora i nemačkog kancelara Olafa Šolca, Popov kaže da obojica imaju jake argumente.

“Rusija, ako joj uvedemo sankcije, će nas smatrati za izdajnike, sa druge strane koji je ucenjivački kapital EU, onda vidimo da smo nagrabusili, nijedna opcija neće proći bez posledica. U situaciji smo kao Orbanova vlast, želili su u EU zbog benefita, sada je to teret, mora da uljudi svoje institucije. Mi godinama fingiramo da smo na putu ka EU, kroz klastere, ako bi se pročešljalo dokle smo stigli, videlo bi se da nismo baš kanditat, prija nam dok imamo benefite. Građani zaboravljaju – ako odustanemo od EU imaćemo gori, autoritarniji režim, neke socijalističke zemlje dok ne uđu u EU pokušavaju da ispune uslove, čim se to desi, desi se regresija – populistička retorika, svađanje sa susedima, ceo region je u regresiji”, navodi Popov.

(N1, Foto: NDNV)