Skip to main content

Popis stanovništva u Crnoj Gori odgođen za mjesec

Jugoslavija 31. окт 2023.
2 min čitanja

"Biće uspostavljen i specijalni softver koji će, prema riječima Spajića, omogućiti da svaki građanin kontroliše podatke i smanji eventualne zloupotrebe popisivača"

Popis stanovništva u Crnoj Gori, koji je trebalo da počne 1. novembra, odgođen je za mjesec, odluka je novoizabrane Vlade Milojka Spajića.

„Zbog ovoga neće biti dodatnih troškova. Nastojaćemo da ispravimo sve nedostatke koji su se spočitavali prethodnih mjeseci“, kazao je Spajić novinarima nakon prve sjednice Vlade, koja je u sedam sati ujutro 31. oktobra izglasana u parlamentu.

Biće uspostavljen i specijalni softver koji će, prema riječima Spajića, omogućiti da svaki građanin kontroliše podatke i smanji eventualne zloupotrebe popisivača.

Kako je rekao, novina će biti i to što će članovima opozicionih partija biti omogućeno da budu dio popisne komisije.

Upravo nedostatak kontrole popisa bio je jedan od razloga zbog čega su građanski aktivisti i suverenističke stranke predvođene Demokratskom partijom socijalista zahtijevali odgađanje popisa za najmanje pola godine.

Rok od mjesec, prema prvim reakcijama, njima je neprihvatljiv.

Naime, oni su na osnovu kampanje koju su mjesecima vodile prosrpske i proruske snage i mediji, pozivajući građane da se izjasne kao Srbi, zaključili da je stvarni cilj popisa projektovani etnički inženjering u cilju povećanja broja Srba u Crnoj Gori a smanjenje Crnogoraca.

U kampanju se uključio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je više puta potencirao važnost popisa zbog utvrđivanja broja Srba u Crnoj Gori.

Prema poslednjem popisu iz 2011. u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba i 45 odsto Crnogoraca.

Nakon što je prethodna Vlada Dritana Abazovića odbila zahtjeve za odlaganjem, koje je podržao i Evropski parlament, dio nevladinog sektora i vijeća nacionalnih manjina, DPS je započeo kampanju bojkota popisa.

Oni su pozvali pristalice da ne učestvuju u popisu.

Ujedno, iz pet opština u kojima su na vlasti procrnogorske partije su saopštili da nema uslova da se održi popis.

U ovim opštinama, Bar, Cetinje, Plav, Šavnik i Bijelo Polje, živi oko 120.000 građana, odnosno petina ukupnog stanovništva Crne Gore.

(Radio Slobodna Evropa, karikatura: STUPS)