Skip to main content

Ponovo otvoren novosadski antifašistički lokal Crni Ovan

Građani 04. nov 2022.
< 1 min čitanja

Nakon tromesečne zabrane rada, fizičkog napada na radnicu i obijanja lokala, novosadski antifašistički lokal Crni Ovan opet počinje sa radom.

Vlasnik Crnog Ovna Bojan Šovljanski kaže za Autonomiju da mu je drago što su napokon smogli snage da uđu u novu sezonu rada ovog lokala, ali da s obzirom na političku struju u gradu, i dalje očekuju napade fašističkih i desničarskih organizacija.

„Mi nastavljamo naš rad, naš aktivizam, naše humanitarne akcije i nastavljamo da budemo otvoreni za sve ljude sa slobodarskim idejama. Ko god je okrenut borbi za slobodu i jednakost, dobrodošao je u naš lokal“, kazao je Šovljanski za Autonomiju.

U periodu dok je lokal bio zatvoren, pripadnici ekstremne desničarske organizacije „Zentropa“, obili su ovaj lokal, te ukrali i oskrnavili deo inventara koji je imao veze sa antifašističkim nasleđem grada i regiona, kao i ideja slobode i tolerancije. I pre zvaničnog zatvaranja, dogodio se napad na lokal i radnicu koja je u tom momentu radila u lokalu.

Svega nekoliko nedelja nakon održavanja tribina na temu iskopavanja litijuma u Srbiji, Crni Ovan je u od strane inspekcije zatvoren na tri meseca.

A. Bugarin (Autonomija)