Skip to main content

Ponovo oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

Jugoslavija 12. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Partizansko spomen groblje u Mostaru našlo se među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi"

Partizansko spomen-groblje u Mostaru opet je oskrnavljeno iscrtavanjem dva nacistička simbola na samom ulazu u groblje.

Portparol MUP-a Hercegovačko- neretvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je za N1 da se ovo najverovatnije desilo u noći između srede i četvrtka.

„Mi svakodnevno obilazimo Partizansko groblje i načelnik sektora za taj deo grada je u redovnom obilasku primetio da su iscrtana dva uvredljiva nacistička simbola. Policija je izvršila uviđaj, preuzela materijal sa video nadzora i traga za počiniocima“, rekao je Marić.

Podsetimo, nakon što se u januaru ove godine Partizansko spomen groblje u Mostaru našlo među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke objavili su da je delo Bogdana Bogdanovića sada uvršteno u spisak sedam najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Evropi za ovu godinu i samim tim je steklo pravo na bespovratnu pomoć za obnovu, u iznosu od 10.000 evra.

Iz Udruženja antifašista Mostara ne odustaju od zahteva da se ovaj spomenik trajno zaštiti, kao i da se oni koji godinama rade na njegovom skrnavljenju konačno kazne.

(N1, foto: Teo Arap)