Skip to main content

Nakon 12 sati i više prekida okončana sednica o GUP-u

Vojvodina 15. mar 2022.
3 min čitanja

Maratonska dvanaestočasovna sednica Komisije za planove Skupštine grada Novog Sada, na kojoj su razmatrane primedbe na Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030. okončana je kasno večeras. Reč je zapravo o nastavku sednice započete još 7. marta koja je prekinuta jer su aktivisti građanskih inicijativa u amfiteatru Spensa bacili dimne bombe. Tada je razmotreno 17 od 169 pristiglih primedbi, a danas sve preostale, od kojih je gotovo svaka odbačena.

Aktivista i profesor Radivoje Jovović je na samom kraju sednice, u ime aktivista koji su tu proveli ceo dan, rekao da su postupci komisije i urbanista ujedinili građane u solidarnosti i poručio da ovaj GUP neće proći, a da će Novi Sad biti slobodan grad.

„Očigledno je da niste vodili računa o socijalno ugroženima, očigledno je da niste vodili računa prilikom pisanja ovog generalnog urbanističkog plana o siromašnima. Očigledno je da niste vodili računa o studentima, o mladima, o beskućnicima. Očigledno da ste vodili računa o interesima domaćeg i stranog prljavog kapitala. Ali ono u čemu ste se prevarili jeste u tome što ste se, postavivši se kao naš neprijatelj, maksimalno učvrstili u našoj solidarnosti i u našoj snazi. Najcrnje je pred zoru“, rekao je Jovović.

Brojni prekidi

Sednica je u više navrata prekidana, jednom je čak preseljena iz Plave sale u veliku salu Skupštine grada. U jednom momentu je došlo i do koškanja, da bi obezbeđenje izvuklo u hodnik jednog od aktivista koji je tvrdio da su ga udarili i povukli za kosu, dok su iz obezbeđenja tvrdili da ih je on prvi udario. Obezbeđenje inače nije imalo nikakve oznake i, neuobičajeno, bilo je prisutno u sali tokom trajanja cele sednice. Prisutan je bio i šef kabineta Miloša Vučevića Žarko Mićin koji je koordinirao obezbeđenjem i u jednom momentu ušao u raspravu sa građanima.

Sednica je tekla tako da su službenici Urbanizma neprekidno čitali primedbe, uprkos buci i zviždanju od kojih se u sali ništa nije moglo čuti. Nakon šeste ili sedme pauze, građani su promenili taktiku i počeli da sa telefona puštaju zvuke usisivača, blejanje ovaca i druge iritantne zvuke, između ostalog i na uho direktora JP Urbanizam Dušana Miladinovića. Atmosfera na sednici je prelazila iz naelektrisane u opuštenu, uz česta dobacivanja.

Prvi prekid usledio je već posle dvadeset minuta, kada je predsednik komisije Radonja Dabetić dao pauzu, da bi se zatim članovi komisije u predstavnici JP Urbanizam povukli iz sale. Nakon dvadesetak minuta, sednica je nastavljena, ali je ponovo nastao verbalni sukob jer četiri člana komisije koji su, po tvrdnji aktivista, u sukobu interesa, nisu hteli da napuste sednicu. Potom su aktivisti polili vodom predstavnike Urbanizma, uključujući direktora Miladinovića, pa je sednica ponovo prekinuta..

Ko radi za Galens?

Aktivisti koji se protive planu tražili su da članovi komisije kažu koliko njih radi za Galens. Nakon što je Dabetić rekao da to nije na dnevnom redu, krenulo se sa predstavljanjem primedbi. Obrađena je samo jedna, a u ime podnosioca MZ Liman, obratio se Ozren Lazić, koji je Komisiju informisao da je u toj MZ održan zbor građana, te da su se oni izjasnili protiv izgradnje garaže.

Aktivisti su zatim podigli papire sa porukama „Pupinova od 5 spratova“, „Sukob interesa i šta ćemo sad?“, „GUP je glup“ i „Nosilac 1.000 primedbi“, i počeli su svi da viču u glas, da bi nakon nekoliko minuta Dabetić prekinuo sednicu.

Daniela Stojković je zatim saopštila da je podneto sedam krivičnih prijava zbog početka gradnje četvrtog mosta, a među onima protiv kojih su podnete prijave su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Srđan Kružević direktor JVP Vode Vojvodine, Nataša Sarić v.d. direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i Dušan Miladinović direktor JP Urbanizam.

Današnju sednicu su pratile do sada nezapamćene mere obezbeđenja. Na početku je sprovedem detaljan pretres svih koji su ulazili, njihovih ranaca i opreme, uz zadržavanje pojedinih predmeta poput bočica vode ili hrane.

Dalibor Stupar(Autonomija)