Skip to main content

Ponoš: Prelazna vlada treba da formira „sablju“ za stanje u policiji i pravosuđu

Info 03. dec 2023.
2 min čitanja

"Imamo državu koja je praktično instrument u rukama organizovanog kriminala"

Tehnička vlada u mandatu od godinu dana, koja treba da elementarno sredi stanje u državi, prvo treba da pripremi uslove za regularne izbore u Srbiji, a među osnovnim stvarima je i „sablja“ kojom je demokratski režim ranije krenuo u obračun sa organizovanim kriminalom, rekao je predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš.

„Mi u stvari imamo državu koja je praktično instrument u rukama organizovanog kriminala. Imamo političku stranku koja je na vlasti 10 godina, koja je samo politički eksponent tog organizovanog kriminala. U ovom društvu caruje kriminal“, ocenio je Ponoš u razgovoru na Fejsbuk stranici portala Glas Šumadije.

Da bi to bilo moguće, kako je naveo, „oni su vlast protkali sa korupcijom i to ne može da se reši tako što to ozdravi“.

„Ne može da ozdravi, to mora da se saseče, zato ja govorim o ‘sablji’ koju treba uzeti u ruke 17. decembra“, rekao je Ponoš.

U borbi protiv organizovanog kriminala, ocenio je Ponoš, stvar je stigla dotle da je „vrh kriminala isprepletan sa vrhom policije“.

„Vi imate policijske generale koji su duboko u kriminalu, imate državne sekretare, imate ministre koji se pravdaju da li su koristili neku Skaj aplikaciju ili nisu“, rekao je Ponoš.

On je definisao da je „sablja kvalitetna, organizovana, funkcionalna policija i pravosudje, što mi sada ništa nemamo u Srbiji“.

Ponoš je kazao da bi prelazna vlada morala hitno da uspostavi mogućnosti da se formira „sablja“, a to znači da napravi čistku u policiji, da uspostavi da elementarno taj sistem može da funkcioniše.

U pravosuđu, kako je dodao, trebalo bi da uradi, između ostalog, stvari o kojima govori sudija Miodrag Majić i tužiteljke koje su doživele probleme na poslu, i da bude „sve suprotno što reprezentuje tužiteljka Zagorka Dolovac“.

Govoreći o zadacima tehničke vlade, Ponoš je kazao da je to jedna dimenzija, dok je druga dimenzija da se elementarno sredi stanje u medijima sa nacionalnom pokrivenošću.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se pokrenu i neke stvari koje se tiču ekonomske situacije.

„Priča o tome da smo mi ekonomski tigar, a da ide se na pobedu na izborima tako što se ljudima daje parizer, dovoljno samo po sebi govori“, naveo je Ponoš.

On smatra da minimalna potrošačka korpa treba da odgovara minimalnoj zaradi, a da prosečna odgovara prosečnoj zaradi.

Ocenio je da je potrebno da se u godinu dana napravi „iskorak ka normalnosti od nenormalnosti“, navodeći da ta „nenormalnost“ danas postoji u nekoliko oblasti.

„To je taj osećaj nepravde, svi patimo od nepravde na dnevnoj osnovi, od nesigurnosti i neizvesnosti. I sve je to prožeto sa korupcijom“, kazao je Ponoš.

Istakao je da „tu stvar moramo da prelomimo ka nekoj normalnosti“, što bi značilo da Srbija liči na ostatak uredjene Evrope, kao i da to „nije nemoguća stvar i to može brzo da se uradi“.

Komentarišući dosadašnji tok kampanje, Ponoš kaže da se zloupotrebljavaju frekvencije i da je režim praktično pokrenuo sve što može, a to je „svakako indikator njihove zabrinutosti za rezultate ovih izbora ne samo na lokalnom nivou kao što je Beograd nego i na republičkom nivou“.

(Beta, Foto: Beta)