Skip to main content

Poljske NVO upozoravaju Bajdena da ne ignoriše političku putinizaciju Poljske

Planeta 26. мар 2022.
2 min čitanja

Poljske nevladine organizacije i građanske inicijative okupljene u Dogovor o vladavini prava zatražile su od predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden), koji od juče boravi u Poljskoj, da zbog rata u Ukrajini ne ignoriše političku putinizaciju tog svog saveznika koji se obreo na liniji fronta na istočnom krilu NATO.

„Ukrajina danas ratuje za odbranu ljudskih prava i građanskih sloboda, vladavine prava i demokratije, istih onih vrednosti koje su skoro 250 godina temelj SAD. U Poljskoj se te vrednosti šest godina uništavaju, i to ne zbog rata, već zbog toga što sadašnja vlast gazi poljski Ustav“, poručile su NVO u pismu Bajdenu, koje je objavio poljski list Gazeta viborča.

U pismu su Bajdena upozorili da promene otkako je na vlast u Poljskoj došla 2015, godine stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog podsećaju na sve ono što je započelo moralni pad ruske države.

„Politizacija pravosuđa, napad na slobodu medija, (uključujući tu i TVN u vlasništvu američkog kapitala), napad na nezavisnu kulturu, na manjine svih vrsta, ignorisanje presuda sudova i međunarodnih sudova, uhođenje građana i političkih protivnika. Sve to su radili i rade ljudi sa kojima treba da se sada dogovora odbrana bezbednosti Zapada“, stoji u pismu.

Poljske NVO izrazile su nadu da će poštovanje osnovnih demokratskih vrednosti biti uslov međunarodnog dijaloga.

„Vremena tenzija rađaju iskušenja da se te vrednosti odlože za kasnije. Ubeđeni smo ipak da one ne mogu da se odlažu. Za te vrednosti se danas ratuje u Ukrajini“, poručili su Bajdenu.

Prvobitno hladni odnosi Varšave i Vašingtona nakon dolaska Džozefa Bajdena u Belu kuću, pošto se poljska vladajuća stranka nadala da će predsednik ostati njoj daleko bliži Donald Tramp (Trump), kada je i predsednik Duda odugovlačio do inauguracije da čestita Bajdenu pobedu, počeli su da se normalizuju poslednjih meseci kako je rasla verovatnoća napada Rusije na Ukrajinu.

U otopljavanju odnosa glavnu ulogu odigrao je predsednik Duda, koji je stavio veto na izmene zakona koje bi ugasile poslednju veliku nezavisnu televiziju u Poljskoj, i jednu od najvećih američkih investicija u Poljskoj, TVN i njen informativni kanal TVN24 kojima poljske vlasti nisu htele da produže licencu.

Takođe, Duda je podneo parlamentu, bez konsultacija sa strankom, predlog izmena reforme Vrhovnog suda, zbog čije politizacije u velikoj reformi pravosuđa je Poljska trpela oštre kritike iz SAD i Evropske unije da je uništila nezavisnost pravosuđa i urušava pravnu državu.

Rešene su i sitne zluradosti, kada zvanična Varšava duge mesece nije htela da prihvati imenovanje Marka Bžežinjskog, sina diplomate, izbeglice iz Poljske i nekadašnjeg savetnika za bezbednost predsednika SAD Zbignjeva Bžežinjskog, za ambasadora. Zato što navodno Mark Bžežinjski prvo mora da se odrekne poljskog državljanstva, koje on nikada nije imao.

Sa napadom Rusije na Ukrajinu Poljska je, međutim, postala ključni saveznik na istočnom krilu NATO i sporovi su trenutno ostavljeni po strani.

(Beta, foto: Pixabay)