Skip to main content

Bajden iz Varšave pozvao na smenu Putina

Planeta 26. мар 2022.
2 min čitanja

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je iz Varšave pozvao na smenu predsednika Rusije Vladimira Putina porukom: „Za ime boga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti“.

Bajden je u svom govoru rekao da Evropa mora da se „čeliči“ za dugu borbu protiv ruske agresije.

Govorio je ispred Kraljevskog dvorca u Varšavi koji je tokom Drugog svetskog rata bio teško oštećen.

Ukazao je da Putinova invazija na Ukrajinu preti da dovede do „decenija ratova“.

„U ovoj borbi moramo imati bistar vid. Ova borba se ne može osvojiti za nekoliko dana ili meseci“, rekao je Bajden.

Među oko 1.000 okupljenih bilo je i ukrajinskih izbeglica koji su od rata pobegli u Poljsku.

Obraćajući se direktno Putinu upozorio je da Rusi ne smeju preći jedan metar na teritoriju NATO.

Osuđujući invaziju na Ukrajinu, Bajden je ruskom narodu poručio da ga ne smatra neprijateljem.

Bajden poručio saveznicima iz Varšave da je kolektivna odbrana za SAD sveta obaveza

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) poručio je danas zapadnim saveznicima iz Varšave, na sastanku sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom, da je član 5 sporazuma NATO i obaveza kolektivne odbrane svakog napadnutog člana za SAD sveta obaveza.

„Naučili smo se da ne možemo da se distanciramo od onoga što se dešava u Evropi jer pre ili kasnije to će doći i do nas. Stabilna Evropa je od kritičnog značaja za SAD. Član 5 NATO za nas je sveta obaveza. To se tiče svakog člana NATO“, kazao je Bajden na sastanku sa Dudom.

Američki predsednik izjavio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin očekivao da može da razbije jedinstvo NATO ali se preračunao.

„NATO mora da bude potpuno jedinstven. Nikakvih podela, nikakvih razmimoilaženja. Ubeđen sam da je Putin računao na to da će nas podeliti, da će odvojiti istočno krilo od ostatka. Ali nije uspeo, što me raduje. Ostali smo ujedinjeni“, rekao je Bajden.

Glavno je sada po oceni američkog predsednika da to partnerstvo i jedinstvo nastavi i u daljim koracima koji će se zbog napada Rusije na Ukrajinu preduzimati.

„Poljska je preuzela ogromnu odgovornost, ali mora da je preuzme i ceo NATO“, rekao je Bajden.

Predsednik Poljske Andžej Duda zahvalio je Bajdenu, kako je naglasio, za snažno vođstvo i jak glas SAD.

„Traje ruska agresija na Ukrajinu, velika tragedija ukrajinskog naroda. To je pretnja i za poljski narod, znamo šta je to imperijalizam“, rekao je Duda.

Poljski predsednik takođe je ukazao Bajdenu na potrebu da, posebno u ovoj situaciji, Poljska ubrza opremanje svoje vojske savremenim američkim oružjem.

„Sa zadovoljstvom dočekujemo američke vojnike. Zainteresovani smo i za saradnju, radujemo se svakom njenom elementu, mogućnosti da makar zajedno proizvodimo helikoptere Blek hok“, kazao je Duda.

Predsednik Bajden se, pre sastanka sa Dudom, pridružio neočekivano sastanku svojih ministara spoljnih poslova i odbrane sa ukrajinskim kolegama.

„Predsednik Bajden kazao je dve stvari koje mogu da vam prenesem. To šta se dešava u Ukrajini promeniće 21. vek. Savršeno razume da je to rat tiranije protiv slobodnog sveta. SAD će biti sa nama sve do pobede. Ništa neće naterati SAD da prestanu da pružaju podršku“, preneo je na Fejsbuku šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

(tekst i foto: Beta-AP)