Skip to main content

Poljoprivrednici prekinuli blokadu Temerinskog mosta u Novom Sadu

Autonomija 19. maj 2023.
2 min čitanja

Četvrti dan protesta

Poljoprivrednici su oko 16 časova prekinuli blokadu Temerinskog mosta preko Kanala Dunav-Tisa-Dunav (DTD) u Novom Sadu, uz obrazloženje da su učinili kako ne bi ometali odlazak građana na protest u Beograd.

Blokada je počela nešto pre 11 časova.

Ovo je četvrti dan kako poljoprivrednici protestuju u Novom Sadu, blokirajući pojedine saobraćajnice.

U Novom Sadu su traktorima juče blokirali osam sati most u delu grada Klisa, preko Kanala DTD.

Poljoprivrednici su noć proveli kod Novosadskog sajma, gde sutra treba da počne 90. Međunarodni poljoprivredni sajam.

Među njihovim zahtevima su povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zaštitna cena mleka od 75 dinara po litru bez poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje subvencija po kravi na 40.000 dinara, kao i da se na dizel ne obračunavaju akcize i PDV, čime bi to gorivo značajno pojeftinilo.

Subotički poljoprivrednici do 20 časova blokiraju podvožnjak u centru grada

Subotički poljoprivrednici su danas od 13 časova u potpunosti blokirali saobraćaj ispod podvožnjak kod Nove opštine, a blokada će trajati do 20 časova, nakon čega će se vozila propuštati u jednoj traci.

Ova saobraćajnica u Subotici deli grad na dva dela, a u toku su i pripremni radovi na izgradnji novog podvožnjaka.

Kako je za agenciju Beta rekao predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvodjača Subotice Miroslav Matković, predstavnici udrženja poljoprivrednika dobili su poziv za novi sastanak koji će biti održan sutra u Vladi Srbije.

On je najavio da će protesti u Subotici biti nastavljeni i sutra, a da će građani blagovremeno biti obavešteni o tome na koji način će protesti dalje biti organizovani.

Protest se proširio i na okolna naselja, pa je protestni skup danas održan i u centru Bačke Topole i Malog Iđoša.

Poljoprivrednici blokirali izlaze iz Sombora

Poljoprivrednici iz Sombora i okolnih sela blokirali su traktorima sve značajnije putne pravce koji iz tog vode ka većim gradovima.

Putevi se blokiraju na po dva sata, a kolone vozila koje se zbog toga stvaraju duge su po nekoliko kilometara.

Poljoprivednici traktorima blokiraju put Sombor-Odžaci-Novi Sad kod mosta na Staparskom putu, put Sombor-Vrbas-Novi Sad na raskrsnici u Kljajićevu i put Sombor-Subotica kod obilaznice na Subotičkom putu.

Nova blokada trajaće, kako su kazali, od 16.00 do 18.00.

„Zakupi, krediti, visoke cene repromaterijala sve to nas je izvelo na proteste“, kazao je Goran Mašić iz Stanišića koji učestvuje na blokadi na Subotičkom putu.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su jesenas pšenicu posejali skupim repomaterijalom, a sada će rod „prodavati u bescenje“.

„Dizel je kod nas je skuplji 30 dinara nego u okolnim državama, a da ne pričam o subvencijama po hektaru, koje su male i ograničene na 20 hektara“, rekao je on.

Naveo je da su poljoprivrednici ćutali dok su „bili na nuli“ ili dok su imali malu zaradu, ali sada, kako je kazao, više ne mogu ni da prežive.

Petar Alimpijević (Autonomija/Beta)