Skip to main content

Poljoprivrednici prekinuli blokadu Novog Sada

Vojvodina 11. авг 2022.
2 min čitanja

"Na sat vremena blokirani Varadinski most i Bulevar Mihajla Pupina do Skupštine grada Novog Sada"

Poljoprivrednici nezadovoljni epilogom razgovora u Vladi Republike Srbije, održali su jednosatnu blokadu Novog Sada. Reporter Autonomije javlja da je odblokiran Varadinski most, kao i da je Bulevar Mihajla Pupina prohodan. U pitanju je bila blokada upozorenja, a o daljim koracima poljoprivrednici će se dogovoriti naknadno.

Pre blokade, poljoprivrednik Radoslav Adamović je okupljenima pred zgradom vojvođanske vlade saopštio rezultate pregovora s Vladom, precizirajući da je jedino doneta odluka o slobodnom izvozu žitarica i ulja do daljnjeg.

– Tražili smo uvođenje plavog dizela po 100 dinara do 100 hektara, to su rekli da nema garancija da će se raditi na tome. 300 evra po hekaru smo pomenuli, ali su rekli da nemaju para i da nije moguće da se to sa ovakvim budžetom izvede. Što se tiče „Voda Vojvodine“, za to su nam rekli da je nadležan Igor Mirović – rekao je Adamović.

Što se tiče suncokreta, Adamović kaže da su iz Vlade poručili da oni neće ništa da plate, ali da su naterali uljare da poljoprivrednicima isplate 535 evra pls pdv, kao i da će rešiti pitanje elementarnih nepogoda. Dodao je i da im je obećano da neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za učestvovanje na protestima.

Rekao je i da je Vlada, po pitanju moratorijuma na poljoprivredne kredite poručila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije već radi na njegovoj realizaciji, zajedno sa poslovnim bankama.

Đorđe Gruijć je nakon toga rekao da im je ponuđeno isto kao i prvog dana i pozvao zemljoradnike da pale traktore, da krenu u skladu sa dogovorom jer „znaju šta treba da rade“.

– Mi se ne šalimo – viknuo je neko iz gomile, nakon čega se prolomio aplauz, a poljoprivrednici krenuli ka svojim traktorima i u blokadu.

Nezadovoljni razgovorima

Podsetimo, da su poljoprivrednici nezadovoljni rezulatatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić, potvrdio je nakon sastanka agenciji Beta potpredsednik udruženja poljoprivrednika “Stig” iz Požarevca Milan Marković.

“Samo jedan naš zahtev je ispunjen – da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, o čemu će Vlada danas doneti odluku”, kazao je Marković.

Kako je naveo, za suncokret im je ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

“To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvođači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto”, rekao je Marković.

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja “Stig”.

(Petar Alimpijević, Autonomija)