Skip to main content

Poljoprivrednici odblokirali most preko Kanala DTD u Novom Sadu

Autonomija 18. maj 2023.
3 min čitanja

“Ministarstvo protiv poljoprivrede”

Poljoprivrednici koji protestuju u Novom Sadu odblokirali su večeras oko 19 časova Sentandrejski most u naselju Klisa, koji vodi preko Kanala DTD, a koji je bio blokiran skoro osam časova.

Oni su se desetinama trakotra ponovo uputili prema Novosadskom sajmu. Poručili su da se protest nastavlja, te će nove poteze saopštititi u petak ujutru.

Ovo je treći dan kako oni u Novom Sadu, kao i u drugim mestima širom Srbije i Vojvodine, organizuju blokade puteva.

Predstavnik poljoprivrednika koji protestuju i organizuju blokade saobraćajnica u Novom Sadu Radoslav Adamović izjavio je da će oni danas “radikalizovati” blokade, jer se vlast “pravi luda” i ne odgovara na njhove zahteve.

Adamović je Betu rekao da će uskoro krenuti u protestnu vožnju i da će blokirati “neke ozbiljne saobraćajne tačke”, a najverovatnije će to biti Klisanski most u Novom Sadu.

On je nadležno ministarstvo nazvao “ministarstvo protiv poljoprivrede”.

“I ministarstvo protiv poljoprivrede i Vlada Srbije se prave ludi, prave se mrtvi”, ocenio je Adamović.

Dodao je da su blokade saobraćajnica počele “na 10-12 mesta” u Srbiji.

Poljoprivrednici su juče u dva navrata organizovali blokadu saobraćajnica u Novom Sadu, sa više desetina traktora.

Među njihovim zahtevima su povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zaštitna cena mleka od 75 dinara po litru bez poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje subvencija po kravi na 40.000 dinara, kao i da se na dizel ne obračunavaju akcize i PDV, čime bi to gorivo značajno pojeftinilo.

Subotički seljaci radikalizovali proteste: Ulica u centru ostaje blokirana do daljnjeg

Poljoprivrednici su danas od 14.30 časova radikalizovali proteste i sa 46 traktora do daljeg blokirali subotički podvožnjak kod Nove opštine.

To je najznačajnija saobraćajnica u Subotici, koja deli grad na dva dela.

„Naši zahtevi i dalje nisu prihvaćeni, niko nas ne zove na razgovor u Vladu Srbije. Ostajemo ovde do daljeg ili dok naši zahtevi ne budu prihvaćeni„, upozorio je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković.

Traktori u Štrosmajerovoj ulici blokirali su saobraćaj od 10 časova, a potom otišli do podvožnjaka.

Policija sa obe strane blokade ispod podvožnjaka preusmerava saobraćaj, a u tom delu grada su i pripremni radovi za izgradnju novog podvožnjaka, povezani s izgradnjom nove pruge Beograd-Budimpešta.

foto: Magločistač

Poljoprivrednici blokirali magistralni put Zrenjanin – Novi Sad, blokade danas traju duže

Poljoprivrednici iz nekoliko zrenjaninskih sela blokirali su magistralni put Zrenjanin – Novi Sad, a blokade će, kako su i najavili trajati duže u odnosu na juče, po dva sata.

Najavljeno je da će taj deo puta biti blokiran i danas od 12.30 do 14.30, od 15 do 17 časova, a zatim i od 17.30 do 19.30.

U to vreme putnički i autobuski saobraćaj od Žabaljskog mosta do Zrenjanina i obrnuto biće preusmeravan starim putem kroz Aradac.

Blokada će biti i u Farkaždinu, kao i na putu Zrenjanin – Kikinda.

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika: Radikalizujemo proteste, blokade još jače

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, koja je pokrenula proteste poljoprivrednih proizvođača, Đoka Ćurčić rekao je danas da se protesti radikalizuju i da će blokade puteva biti sve jače.

„Protest se širi jer se sve više poljoprivrednika priključuje i stižu traktorima na mesta blokade“, rekao je Ćurčić za Betu.

Vlasnik farme krava i član Inicijative za opstanak poljoprivrednika Dejan Trajković rekao je da poljoprivrednici ne prihvataju separatna obećanja države koja su danas data Udruženju proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženju odgajivača goveda centralne Srbije.

„Ne prihvatamo da se država igra nama i manipuliše njihovim pionima, tako što uzme od jednih, pa da drugima“, rekao je Trajković.

Dodao je da „ta udruženja ne predstavljaju nikoga od proizvođača mleka i da su zastupala samo sopstvene interese, a da su izdala ostale poljoprivrednike koji protestuju da bi održali porodice“.

On je rekao da su njihovi zahtevi celina i da danas niko iz vlasti nije ni pomenuo povećanje subvencija po hektaru, kako rešiti prodaju viška pšenice koja nije prodata zbog zabrane izvoza, kao i cenu pšenice koja je na domaćem tržištu jeftinija nego na berzama u svetu.

(Autonomija)