Skip to main content

Pokret Bravo: Gradski čelnici ne brinu o infrastrukturi i bezbednosti Novosađana

Vojvodina 18. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Plašimo se se da će svako domaćinstvo morati da ima i čamac za plovidbu gradom”

Građanski pokret Bravo iz Novog Sada optužio je danas gradske čelnike da su krivi za jučerašnje poplave izazvane obilnom kišom, jer ne brinu o infrastrukturi i bezbednosti Novosađana.

“Uzrok ovome se u najvećoj meri može pronaći u preobimnoj, brzoj, neplanskoj izgradnji novih stambenih kompleksa, koji dolaskom svojih novih korisnika dodatno opterećuju ionako zastareo, nedovoljan i preopterećen infrastrukturni sistem, ponajviše kanalizaciju”, ocenio je pokret Bravo u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su na sve to godinama ukazivali i građani i strukovna udruženja, ali se gradske vlasti na to nisu obazirale.

“Takođe, već duže vreme ukazujemo na to da će se uništavanjem zelenih površina, sečom drveća, izmeštanjem i zacevljavanjem prirodnih vodenih tokova, naš grad sve više boriti sa situacijama sličnim jučerašnjoj, gde ne postoji jasan plan šta i kako činiti kada do ovakvih količina padavina dođe”, piše u saopštenju.

Naveli su da je novi podvožnjak u Partizanskoj ulici bio u najgorem stanju, jer je saobraćajnica ispod njega bila prepunjena vodom, najviše od svih saobraćajnica u gradu.

Podsetili su da je taj podvožnjak gradila kineska kineska kompanija CRBC, kojoj je poverena i izgradnja brze pruge do Subotice, Fruškogorskog koridora i tri nova mosta u Novom Sadu.

“Ako radovi budu realizovani kao ovaj podvožnjak, plašimo se se da će svako domaćinstvo morati da ima i čamac za plovidbu gradom”, naveo je pokret Bravo.

Poručili su da oni koji donose odluke u Novom Sadu konačno shvate da se grad ne može razvijati vrtoglavom brzinom, a da se ništa drugo ne uskladi s tim razvojem, već da se samo ispunjavaju želje investitora.

(Autonomija)