Skip to main content

Poljoprivreda i SSP

Info 05. мај 2008.
< 1 min čitanja

PšenicaDomaća poljoprivreda će primenom SSP dobiti pristup razvojnim fondovima, a proizvodi sistemom subvencija EU biti još konkurentniji.
Poljoprivrednici najrazličitijih grana, od voćarstva i povrtarstva do stočarastva, imali su juče priliku da od ministra poljoprivrede Slobodana Milosavljevića čuju šta će za njih značiti Sporazum o stabilizaciji i priključivanju Evropskoj uniji. U neposrednom razgovoru razmenjena su mišljenja koje su prednosti Srbije na evropskom tržištu.
Po Sporazumu Evropa i Srbija trebaju da u periodu od šest godina otvaraju granice i smanjuju carine na poljoprivredne proizvode. To znači da će naši poljoprivrednici dobiti pristup Evropskom tržištu pod jednakim uslovima kao i svi drugi ali i da će u kasnijim fazama na naše tržište bez carina biti plasirana subvencionirana roba iz Evrope – dok ćemo prema trećim stranama imati zajednički carinski sistem sa Evropskom unijom od 31 odsto.
Milosavljević je rekao da srpski proizvodi su već sada veoma konkuretni na tim tržištima, ali se mora raditi na daljem unapređenju na kvalitetu.
Poljoprivrednici i predstavnici Ministarstva poljoprivrede su se složili da ukoliko Srbija želi da zaista iskoristi prednosti SSP, mora da usvoji Evropske standarde kvaliteta proizvodnje i produktivnosti.
Mada je na dosta pitanja u vezi Evrope odgovoreno, na najvažnije niko nije mogao da da odgovor – šta ukoliko sledeća vlada poništi sporazum?

(B92)