Skip to main content

Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Građani 29. nov 2022.
3 min čitanja

"Kada gledate na jednu terotoriju kao na prirodna bogatstva ili zemljište, a ne razmišljate o činjenici da na tom zemljištu žive ljudi, onda hoteći da štitite svoju nacionalnu zajednicu vi, u krajnjoj linji, toj nacionalnoj zajednici radite o glavi"

Osnovni utisak je da za srpsku politiku Albanci ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takav ne mogu biti sagovornik, dok su Srbi taoci politike iz Beograd koja na Kosovo gleda kao na teritoriju ispražnjenu od ljudi, što će dovesti do toga da ni njih na Kosovu ne bude, ocenjeno je sinoć u Beogradu, na tribini ‘Da li je moguće misliti priznanje Kosova ako si Srbin?’.

Tribinu je organizovala Grupa za konceptualnu politiku (GKP) iz Novog Sada, uz podršku CZKD – Centra za kulturnu dekontaminaciju, a ona je ujedno bila i promocija novog broja Biltena STANAR, koji je kao dodatak u dnevom listu Danas objavljen pod nazivom ‘Da li je moguće misliti priznanje Kosova ako si Srbin?’.

Zoran Vuletić, lider Građanskog demokratskog foruma, istakao je tom prilikom da od 2000. godine jedna vlada deklarativno nasleđuje drugu bez promene politike i da je jedino vlada Zorana đinđića razumela šta se na Kosovu desilo i jedino se ona posvetila tom problemu “zbog čega je taj čovek ubijen”.

“Praktično, u političkom smislu to je jedina vlada koja je zaista aktivno sprovodila tu politiku u svakom smislu – u vrednosnom, organizacionom, modernom pogledu na život, u organizaciji države, u pristupu institucijama, to je jedina vlada koja je na ispravan način postupala”, rekao je Vuletić.

Dodao je da je ta vlada jedina imala misiju i politički cilj – “Srbija što pre na Zapadu i što pre u Evropskoj Uniji“.

Istoričar umetnosti i kustos, član pokreta ‘Ne davimo Beograd’ Branislav Dimitrijević, istakao je da je najveća konstanta srpske politike da je Kosovo teritorija koja je na neki način ispražnjena od ljudi, i to ne samo od Albanaca, nego u poslednje vreme i od Srba.

“Kada gledate na jednu terotoriju kao na prirodna bogatstva ili zemljište, a ne razmišljate o činjenici da na tom zemljištu žive ljudi, onda hoteći da štitite svoju nacionalnu zajednicu vi, u krajnjoj linji, toj nacionalnoj zajednici radite o glavi”, naveo je Dimitijević.

Dejan Atanacković, vizuelni umetnik, pisac, odbornik u Skupštini grada – Koalicija Moramo/Ekološki ustanak, ocenio je da postoji neophodnost za deklarativnim činom normalizacije odnosa Srbije i Kosova, ali i za dugoročnim kulturnim i političkim suočavanjem sa činjenicom da je odvajanje Kosova od Srbije, nakon duge istorije problmatičnih odnosa, rezultat jedne katastrofalne ratne politike.

“Ti koji su tu politiku vodili danas su na vlasti, a ta politika tada nije završila samo gubitkom teritorije, već jednim vrlo sveobuhvatnim društvenim raspadom i rasulom”, rekao je on.

Atanacković je ocenio i da režim u Beogradu, pod maskom svog velikog patriotizma i patriotsko-diplomatskih napora, “sprovodi teror nad Srbima na Kosovu” jer je Sever Kosova “teren za kriminalne operacije”.

Milan Radonjić, novinar i autor knjige ‘Oliver kao brat za brata’ ocenio je sinoć da autentični lideri kosovskih Srba nikada nisu mogli da se nametnu u Beogradu kao sagovornici, što govori u prilog “parohijalnog shvatanja imperijalne politike”.

“Oliver (Ivanović) je žrtva toga da je pokušao da bude autentičan, da artikuliše svoju politiku prema tom problemu koji režira i naše živote i previše dugo stoji nerešen”, rekao je Radonjić.

On je ocenio i da egzistencija Srba na Kosovu, “u smislu njihove sigurnosti i njihovog prospariteta” zavisi od “ljudi kojima moralni principi nisu u vidnom polju“, što će rezutirati time da “Srba više ne bude na Kosovu”.

Dalibor Stupar Autonomija