Skip to main content

Politika da vojvođanskim paorima „crkne krava“

Ekonomija 26. мај 2011.
2 min čitanja

Pred Vladom je, naime, trebalo da bude i mera koja je, ako dobije zeleno svetlo, za vojvođanske paore dovoljan dokaz da se nova agrarna politika vodi preko njihovih leđa i da je to puka socijalna demagogija, to jest deo srpske socijalne politike, kojom se otima od jednih, daje drugima, da bi svi dobili mrvice. Naime, predlog  je da se sa 14.000 dinara subvencioniše najviše 10 hektara. To je, poručuju vojvođanski poljoprivrednici, atak na ovdašnje dobre, jake proizvođače, jedine u ovoj državi koji, sa 100 ili 500  hektara koje obrađuju, mogu da pričaju o konkurentnosti i investicijama i da se mere sa evropskim. Ali, to im se dešava kada svaki novi ministar ima svoju viziju poljoprivrede i vodi svoju agrarnu politiku.

-Da li je moguće da treći ministar iz DS-a sprovodi treću strategiju razvoja? To će načisto upropastiti poljoprivredu – kaže za „Autonomiju.info“ predsednik Kluba 100P plus Vojislav Malešev uz ocenu da naši poljoprivrednici uz ovakve podsticaje i ograničenja u hektarima, tek sad nemaju šta da traže u trci sa komšijama, a pogotovo sa EU. – Poljoprivrednici u Hrvatskoj imaju subevncije od 300 evra po hektaru za pšenicu, čak 500 za šećernu repu, a nema nikavih ograničenja kada je reč o premiranim površinama.    

– Seljaci su opet izigrani. Slušajući godinama priče o tome kako ne može proizvodnja da se zasniva na par hektara, uzimali smo kredite, investirali, uzimali zemlju u zakup. Nije dobro kada pri kraju utakmice menjate sudiju i pravila igre. Plašim se da onaj ko je to „prerezao“ ne zna šta radi – kaže predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš. 

Da bude jasnije: iznos subvencija ostaje isti kao lane, a novina je da će premirane površine biti ograničene na 10 hektara. Limit je prethodnih nekoliko godina, da podsetimo, bio 100 hektara. Dakle, uslovi za dobijanje subvencija ostaju isti, to jest poljoprivrednici će i dalje morati da plaćaju PIO, njihova gazdinstva treba da budu u registru… Ovo je urađeno zbog toga što je jasno da za svih 650.000 gazdinstava, koliko je u Srbiji „sitnih“, ne bi bilo para. U prevodu – premiju po hektaru dobijaće oni koji su je imali i do sada, ali bez obzira da li su vlasnici 50, 100 ili više hektara njiva – imaće pravo na podsticaj za samo deset hektara. Podsetimo, lane je meru „14.000 dinara“ koristilo 74.000 poljoprivrednika, a od toga je njih oko 55.000 iz kategorije manjih od deset hektara. Ukupno, u Srbiji ima 778.000 poljoprivrednih gazdinstava.

(Autonomija.info)