Skip to main content

Politički i nevladini aktivisti iscepali pozive na policijsko saslušanje, tvrde da su im pretili

Info 19. sep 2022.
2 min čitanja

Aktivisti stranke Zajedno i Omladinske studentske akcije iscepali su večeras u policijskoj stanici u Novom Sadu pozive na informativni razgovor, jer od policije nisu dobili odgovor na pitanje ko je osoba u civilu koja im je danas uručila pozive na saslušanje.

Oni su proveli dva sata u policijskoj stanici, čekajući da daju izjavu i nakon toga iscepali pozive i napustili stanicu.

Ispred policijske stanice u znak protesta okupilo se tridesetak ljudi, a među njima i predstavnici opozicionih stranaka Biljana Stojković iz Zajedno i Borislav Novaković iz Narodne stranke.

“Nalozi za saslušanje su nam upućeni pod pretnjom”, rekao je predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno Radivoje Jovović, nakon što su izašli iz stanice.

Aktivisti stranke Zajedno i Omladinske studentske organizacije danas posle podne su po trotoaru u centru pisali poruke “Digni gard, odbrani grad”.

Policajci su ih legitimisali a zatim su otišli, da bi se posle sat vremena vratili i aktivistima uručili pozive da se večeras jave u policijsku stanicu da daju izjavu.

Radivoje Jovović je rekao da je među policajcima bila i jedna osoba u civilu, koja mu je rekla: “Hajde, Jovoviću, da popričamo ti i ja u četiri oka, da se ti i ja nešto razjasnimo”, kao i da ga je primoravao da “popričaju nasamo”.

Jovović je rekao da ga je ta osoba “fizički gurala u stranu”.

Dodao je da su večeras podneli prijavu protiv NN lica, jer policija nije htela da im kaže ko je osoba koja mu je pretila.

Aktivisti su ispisivali grafite “Digni gard, odbrani grad” u znak protesta zbog namere gradskih vlasti da podignu “Spomenik nevinim žrtvama 1944/45.” godine.

Kako su u više navrata upozoravali predstavnici Antifašističkog fronta 23. oktobar, na spisku “nevinih žrtava” nalaze se i imena osvedočenih ratnih zločinaca, među kojima i ustaša, kao i zločinaca koji su ubijali ljude u fašističkoj Novosadskoj raciji januara 1942. godine.

Juče je četvoro članova stranke “Zajedno” privedeno pa pušteno nakon što su na trotoaru farbom ispisivali “Digni gard, odbrani grad” i odbili da se legitimišu kada su policajci to zatražili od njih.

P. Alimpijević (Autonomija)