Skip to main content

Političari i naučnici na srpsko-hrvatskom skupu u Golubiću

Građani 21. avg 2010.
< 1 min čitanja

Međunarodni naučni skup “Hrvatsko-srpski odnosi: politička i kulturna saradnja” održaće se od 22. do 24. avgusta u Golubiću pored Obrovca, u Hrvatskoj, saopštio je danas Centar za demokratiju, istoriju i pomirenje (CHDR) iz Novog Sada. 

Na skupu će, treću godinu za redom, govoriti naučnici koji imaju različito viđenje hrvatsko-srpskih odnosa, piše u saopštenju.
 
Dodaje se da će u radu skupa u utorak, 24. avgusta, učestvovati i politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, kao i političari iz dve zemlje koji donose odluke vezane za bilatelarne odnose.
 
Između ostalih, u radu će učestvovati poslanik u Skupštini Srbije i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Hrvatskom Janko Veselinović, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović. Učestvovaće i predsednik Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji Slaven Bačić, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Srbije Miodrag Jakšić, gradonačelnik Obrovca Ante Župan.

Među naučnicima koji će učestvovati na skupu su direktor CHDR-a, Darko Gavrilović, Vjekoslav Perica sa Univerziteta u Rijeci, Mitja Velikonja sa Univerziteta u Ljubljani, Vjeran Pavlaković sa Univerziteta u Rijeci, Snježana Besermenji sa Univerziteta u Novom Sadu.
 
Na skupu će biti prikazano i pet dokumentarnih filmova na temu  hrvatsko-srpskih odnosa, položaju Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, sa naglaskom na promociji unapređivanja položaja nacionalnih manjina i unapređivanju dijaloga među pripadnicima dva naroda, kao i naglašavanju pozitivnih primjera iz zajedničke istorije, piše u saopštenju.

Organizaciju skupa pomogli su Srpsko narodno veće iz Zagreba, Nacionalni savet Hrvata u Srbiji, Ministarstvo dijaspore Srbije, Komesarijat za izbeglice Srbije, Fond za pomoć izbeglicama Vlade Vojvodine, Skupština Vojvodine i preduzeće Put iz Novog Sada.

(Autonomija)