Skip to main content

Policija pretresla prostorije Alternative za Nemačku

Planeta 29. sep 2022.
< 1 min čitanja

Zbog sumnje u kršenje Zakona o partijama i pronevere, policija je u sredu pretresla sedište krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) u Berlinu i prostorije te stranke na još šest lokacija širom zemlje, saopštilo je berlinsko Državno tužilaštvo.

Tužilaštvo je preciziralo da je povod istražni postupak koji se vodi protiv bivšeg predsednika stranke Jerga Mojtena (Jörg Meuthen) i bivšeg blagajnika Klaus-Gintera Formana (Klaus-Günther Fohrmann).

Njih dvojica su, prema navodima tužilaštva, bili odgovorni za finansijske izveštaje AfD 2016, 2017, i 2018. godine, koji su, kako se sumnja, “sadržali lažne podatke o partijskim donacijama.

U saopštenju je precizirano da su, pored Berlina, pretresi bili i u prostorijama AfD u Baden-Virtembergu, Bavarskoj i Severnoj Rajni-Vestfaliji, da su učestvovali brojni policajci i da su pronađeni dokumenti i datoteke koji će biti ispitani.

AfD je potvrdila da je berlinsko tužilaštvo pretražilo prostorije njenog sedišta u Berlinu, a lideri stranke i da su prilikom pretesa kopirani neki podaci sa stranačkih kompjutera.

“Od jutros Berlinsko državno tužilaštvo sprovodi pretres prostorija saveznog sedišta Alternative za Nemačku, a da prethodno AfD nisu upućena pitanja u vezi sa činjeničnim stanjem koje treba razjasniti,” saopštila je ta partija.

Prema rečima jednog portparola AfD, u postupku protiv bivšeg predsednika stranke Mojtena “u nekoliko tačaka očigledno postoji potreba da se razjasne finansijski izveštaji od 2016. do 2018. i finansiranje izborne kampanje 2017.”

Dvoje kopredsednika partije Alis Vajdel (Alice Weidel) i Tino Hrupala (Chrupala) osudili su postupak tužilaštva. Vajdel je rekla da je reč o “vrlo neobičnoj i krajnje nesrazmernoj meri sa ciljem da se zastraši AfD kao najvažnija opoziciona partija u Nemačkoj.”

“Da nas je državni tužilac prethodno pitao, dali bismo adekvatan odogovor i stavili na raspolaganje dokumentaciju,” rekao je Hrupala, dodajući da su, prema njegovim saznanjima, prilikom pretresa kopirani hard-diskovi, mejlboksovi i folderi.”

(Tekst i foto: dpa)