Skip to main content

Policija nije utvrdila elemente ‘krivičnog dela’ u pretnjama novinarki novosadskog Radija 021

Info 02. feb 2023.
< 1 min čitanja

MUP je u saopštenju ponovio "da svaku prijavu pretnji sagledava detaljno"

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je 1. februara uveče da je ispitalo sve okolnosti vezane za prijavu pretnji novinarki novosadskog Radija 021, Gorici Nikolin, i da je o svemu dostavilo izveštaj Tužilaštvu.

MUP je naveo da se “nakon prijave policiji sam prijavio mladić (19) koji je potvrdio da je on ostavio komentar” i, kako se dodaje u saopštenju,” ukazao da se novinarki lično izvinio zbog nedoličnog ponašanja”.

“Policija, je nakon njegovih navoda, obavila razgovor sa novinarkom Nikolin koja je potvrdila da joj se mladić izvinio, kao i da se nakon razgovora sa njim više ne oseća ugroženo”, navodi se u saopštenju.

Policija je o svim okolnostima slučaja dostavila izveštaj “nadležnom tužilaštvu”, koje se, kako je navedeno, “izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela s obzirom da je novinarka potvrdila da se ne oseća ugroženo”.

MUP je u saopštenju ponovio “da svaku prijavu pretnji sagledava detaljno”.

Ocenili su i “da je nedopustivo ponašanje kojim pojedina udruženja i političke stranke, zloupotrebljavajući svoj položaj, pokušavaju da vrše pritisak na policijske službenike” koji, kako su dodali, rade profesionalno i odgovorno.

Redakcija Radija 021 je ranije saopštila da je na njen Instagram nalog s naloga “kjuo958” upućen niz uvreda i pretnji Nikolin zbog njenog teksta o nelegalnom korišćenju ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Iz Redakcije 021 napominju da se novinari i novinarke te medijske kuće gotovo svakodnevno susreću sa uvredama i “suptilnim” pretnjama celokupnom timu, uglavnom preko društvenih mreža ili komentara na sajtu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je 31. januara institucije u Srbiji da reaguju na pretnje i uvrede koje su upućene novinarki Gorici Nikolin.

(Radio Slobodna Evropa)