Skip to main content

Pokret za preokret: Vlast odložila popis stanovništva iz političkih razloga

Info 26. okt 2021.
< 1 min čitanja

Pokret za preokret saopštio je danas da je, imajući u vidu činjenicu da ne postoje bilo kakva ograničenja ili suspenzija drugih aktivnosti građana, popis stanovništva koji je trebao da bude održan ovog meseca, ali je izmenama zakona u aprilu pomeren za godinu dana, “očito odložen iz političkih razloga”.

Pokret za preokret podseća da su u “periodu odlaganja do danas radile sve javne ustanove, ugostiteljski objekti, održavani su sportski i kulturni događaji, sa masovnom posetom publike”, kao i da je “režim organizovao brojne masovne političke događaje”, zbog čega se ne može reći da je popis stanovništva odložen zbog epidemije korona virusa.

U saopštenju se dodaje da je “popis važan državni posao koji pokazuje i rezultate vlasti za proteklih deset godina, ali može i da usmeri državnu aktivnost u narednom periodu”.

“Da li bi obučeni i sertifikovani popisivači predstavljali rizik? Naravno da ne bi. Problem može biti u pretpostavljenim rezultatima popisa za režim. Pogotovu što bi se oni pojavili pred naredne izbore. Rezultati bi nesumljivo pokazati ogromno smanjenje ukupnog broja stanovništva Srbije, kao i pražnjenje pojedinih regiona, posebno ruralnih sredina. Sada smo sasvim sigurni da je razlog odlaganja popisa bio strah režima da će se dokazati, u formi državnog dokumenta, da Srbija pod vlašću ovog režima ‘brže, bolje, jače’ ide u propast”, navodi Pokret za preokret.

(Beta)