Skip to main content

Pokret za preokret traži smenu ministarke zbog nemara u kontroli poljoprivrednih proizvoda

Info 15. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Nije je briga za zdravlje građana"

Pokret za preokret zatražio je danas hitnu smenu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, zbog nemara u kontroli kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, zbog čeka je ugroženo zdravlje građana Srbije i mogućnost izvoza u inostranstvo.

“Najnovije vraćanje svežih krastavaca proizvedenih u Srbije namenjenih tržištu Slovenije u kojima je pronađen fungicid metalaksin, o čemu su građani EU a i Srbije obavešteni preko Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom, dokaz je da hrana koja se plasira u Srbiji i iz Srbije izvozi nije bezbedna”, ocenio je Pokret za preokret u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su pre ovog slučaja, sa granice sa Hrvatskom sredinom avgusta vraćene breskve u kojima je pronađen visok nivo pesticide hlorpirifosa, a pre toga su početkom jula breskve vraćene i sa granice Slovenije, dok je tokom leta na hrvatskoj granici utvrđeno da u čipsu proizvedenom u Srbiji postoji visok nivo kancerogenog akrilamida.

“Jasno je da država Srbija ne čini dovoljno da se na tržištu Srbije koriste zdravi proizvodi, ali i da se samo takvi proizvodi mogu izvoziti. Očito je da je kontrola poljoprivrednih proizvoda u Srbiji na katastrofalno niskom nivou i da za to odgovornost snosi ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, koja mora da podnese ostavku, a ako to ne učini mora da bude smenjena, jer je nije briga za zdravlje građana”, poručili su iz Pokreta za preokret.

(Autonomija/Beta)