Skip to main content

Pokret za preokret traži smanjenje akcize na gorivo

Info 08. jun 2022.
< 1 min čitanja

Pokret za preokret zatražio je hitno smanjenje akcize na gorivo navodeći da u sadašnjoj ceni goriva, akciza kod olovnog benzina učestvuje sa 61,50 dinara, dok je kod bezolovnog benzina 46,27 dinara.

„Na osnovnu cenu dodaje se akciza i onda se na tako uvećanu cenu  obračunava porez od 18 odsto, što znači da u osnovnoj ceni od 110 dinara država dodaje namet od 92 dinara samo po osnovu akciza i poreza, a na to se dodaju posebne takse. U zavisnosti od marže uspostavlja se konačna cena na pumpama. Tražimo da se akciza smanji za najmanje 15 dinara kako bi i država podnela teret viših osnovnih cena naftnih derivata“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su da je posebno nedopustivo da država naplaćuje svoj drugi namet, porez na dodatnu vrednost, na već uračunatu akcizu, što znači da na jedan namet naplaćuje drugi.

Zanimljivo je da je akciza na gorivo, koje direktno utiče na standard građana, gotovo tri puta veća nego na niskoalkoholna pića, na koja je akciza 23,14 dinara po litri, piše u saopštenju.

U  cenama dizela koji koriste poljoprivrednici, kako je naveo Pokret za preokret, državne dažbine učestvuju sa oko 50 odsto što direktno utiče na cene prehrambenih i drugih proizvoda koji su svakim danom sve skuplji.

(Beta)