Skip to main content

Pokret za preokret predstavio zakon o oduzimanju imovine SPS-u

Info 14. apr 2021.
< 1 min čitanja

Pokret za preokret (PZP) predstavio je danas zakon o oduzimanju imovine Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) koju je prisvojila prilikom stapanja Saveza komunista Srbije (SKS) i Saveza socijalističkog radnog naroda Srbije (SSRNS) u SPS.

Na konferenciji za novinare ispred centrale SPS na Studentskom trgu u Beogradu, predsednik PZP Janko Veselinović izjavio je da SPS u svom posedu ima 80 od 100 najluksuznijih objekata u Srbiji, od kojih su 32 upisana kao imovina stranke a ostale koriste kao društvenu imovinu.

SPS Slobodana Miloševića je 1990. godine prigrabila svu imovinu SKS i SSRNS, kao što je ova zgrada (centrala SPS) sa 3000 kvadratnih metara. Ne samo što koriste imovinu, već i ubiraju i zakup od 400.000 evra godišnje”, kazao je Veselinović.

Naglasio je da je SPS od svog osnivanja 1990. godine prihodovala 12 miliona evra samo od zakupa.

Veselinović je rekao da je predstavljenim zakonom predviđeno oduzimanje imovine i njeno prebacivanje u državno vlasništvo, a 50 odsto vrednosti koristila bi se za pomoć žrtvama režima Slobodana Miloševića i SPS.

“I za komemoracije za žrtve režima SPS i Slobodana Miloševića. Ubijeni su mnogi ljudi u njegovo vreme, Ivan Stambolić, Slavko Ćuruvija”, dodao je on.

Za oduzimanje imovine bila bi nadležna Republička direkcija za imovinu Srbije i Komisija za otkrivanje, oduzimanje, popis i procenu imovine SPS-a, a njome bi upravljala Direkcija za upravljenje oduzetom imovinom, naveo je Veselinović.

(Beta)