Skip to main content

Pokret Podrži RTV: Nateraćemo REM da radi

Aktuelno 15. mar 2017.
2 min čitanja

Pokret Podrži RTV ocenio je danas kao “skandaloznu” odluku regulatornog tela za elektronske medije (REM) da, uprkos zakonskoj obavezi, ne nadzire rad emitera tokom predsedničke kampanje i poručio da će “naterati” REM da radi svoj posao.

“REM je dužan da osigura istinito, blagovremeno, potpuno, nepristrasno i profesionalno informisanje građanki i građana i Pokret Podrži RTV će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da natera to telo da radi posao zbog kog su osnovani i finansirani novcem svih nas”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da će Pokret Podrži RTV pratiti izveštavanje javnih servisa Radio-televizije Vojvodine (RTV) i Radio-televizije Srbije (RTS) do samog kraja kampanje i sve nepravilnosti prijavljivati REM-u.

Navodi se da je na inicijativu Pokreta Podrži RTV REM-u danas već upućeno 30 pritužbi zbog emisije “Ino-strane” koja se emituje nedeljom uveče na Prvom programu RTV-a, a čiji je autor i voditelj nekadašnji portparol Srpskog pokreta obnove, a danas funkcioner Srpske napredne stranke Nemanja Starović.

“U članu 5. Pravilnika o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje navodi se da funkcioner ili istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat ne sme tokom predizborne kampanje da se pojaviljuje u programu pružaoca medijske usluge kao voditelj, spiker, reporter ili u drugom sličnom svojstvu, bez obzira na prirodu programskog sadržaja“, navodi se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV apelovao je na sve građanke i građane da se uključe u praćenje izveštavanja medija tokom izborne kampanje i pozvao ih da ih obaveštavaju o svim neregularnostima koje primete u radu emitera ili da uz pomoć formulara na sajtu REM-a sami podnesu prigovore.

“Poseban apel upućujemo kolegama da se pridržavaju profesionalnih i etičkih standarda, zakona i pravilnika regulatora, kako ne bi obesmislili izborni proces, već omogućili građanima da dobiju istinite, blagovremene, potpune i nepristrasne informacije, na osnovu koji će moći da donesu odluku 2. aprila”, piše u saopštenju.

Pokret Podrži RTV nastao je u maju prošle godine, kao izraz revolta zbog politički motivisanih smena na RTV-u, nakon lokalnih, pokrajinskih i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, aprila prošle godine.

(Autonomija)