Skip to main content

Pokret Bravo: Sprečite paljenje lomača na Badnji dan u Novom Sadu

Vojvodina 05. jan 2024.
< 1 min čitanja

Za potpalu koriste stare automobilske gume, čime na najgori mogući način zagađuju okolinu

Građanski pokret Bravo pozvao je danas gradske vlasti u Novom Sadu da spreče “paljenje lomača” na sutrašnji Badnji dan koji se obeležava po starom kalendaru.

“Već godinama grupe neodgovornih građana prave velike lomače u novosadskom naselju Klisa i pri tome za potpalu koriste stare automobilske gume, čime na najgori mogući način zagađuju okolinu. Uz to, koriste i pale više kubika drva koja bi bila mnogo korisniji da su ustupljena socijalno ugroženim porodicama”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenili su da takav “novoustanovljeni običaj” predstavlja neprimeren način obeležavanja Badnjeg dana i Božća, a predstavlja i lokalnu ekološku pretnju.

“Takođe, pozivamo osobe koje organizuju dešavanja na Klisi da odustanu od svojih namera i u najboljoj hrišćanskoj tradiciji pripremljena drva poklone socijalno ugroženim porodicama za ogrev, jer će već naredne nedelje, po prognozama, temperatura pasti ispod nule”, piše u saopštenju.

Podsetili su da je gradonačelnik Milan Đurić nedavno prihvatio inicijativu pokreta Bravo i novosadskih organizacija za zaštitu životinja da se prekine sa ispaljivanjem vatrometa za doček Nove godine, a novac namenjen za kupovinu pirotehnike usmeri u humanitarne svrhe.

“Predstojeći dani treba da budu takvi da svi koji praznuju, Badnji dan i Božić dočekaju u najboljem duhu svoje tradicije – u miru, saosećanju i darivanju”, ocenio je Građanski pokret Bravo.

(Autonomija)