Skip to main content

Pokrenuta platforma za bezbednost novinara

Građani 24. jan 2023.
< 1 min čitanja

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da je pokrenulo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima da ispravno postupaju u slučaju onlajn pretnji koje su im upućene.

U okviru te akcije novinarima žrtvama onlajn nasilja pruža se i pravna i psihološka podrška da se lakše nose sa takvom situacijom.

Sajt je nastao kao posledica učestalih napada na novinare, a posebno onih onlajn, jer je samo u prošloj godini bilo prijavljeno 136 napada ili pretnji upućenih novinarima, od čega je onlajn pretnji bilo 51.

Na osnovu smernica na sajtu, redakcije mogu da sprovedu mehanizam da zaštite novinare koji su meta onlajn napada od profesionalnog i emotivnog uticaja koji nastaje kao posledica tog oblika uznemiravanja.

Jeedna od ideja je i stvaranje kulture bezbednosti u redakciji u kojoj se novinari ohrabruju da prijave nasilje na internetu i da im se pruži podrška.

Udruženje je istaklo da glavni cilj medijskih kuća mora biti stvaranje okruženja u kojem se novinari ne osećaju neprijatno da prijave napade na internetu.

Zbog konkurentnog radnog okruženja ili nesigurne radne situacije, novinari se mogu zabrinuti da će prijavljivanje napada biti shvaćeno kao znak slabosti ili odsustvo profesionalnih standarda, kao i da će se to negativno odraziti na njihovu karijeru, ukazuje NUNS.

(FoNet, Foto: Pixabay)