Skip to main content

Pokrajinski odbor Zajedno: Hitno uvesti nove mere za spas berbe

Vojvodina 07. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Došli smo do toga da jedna kugla sladoleda košta koliko i 5 kg pšenice ili 6 kg kukuruza"

Pokrajinski odbor Zajedno! u Vojvodini zatražio je hitno uvođenje mera kako bi se spasila ovogodišnja berba, među kojima su subvencije od 300 evra po hektaru, gorivo bez akcize i pdv-a, đubrivo i sredstva za zaštitu bez pdv-a.

Takođe, Zajedno predlaže i da se obezbede agronom i veterinar u svakom selu.

„Zahvaljujući merama Vlade Republike Srbije i njihovim politikama ekonomskog tigra, kojom se svi naprednjaci hvale, došli smo do toga da jedna kugla sladoleda košta koliko i 5 kg pšenice ili 6 kg kukuruza“, navode iz Zajedno.

Ističu i da su poljoprivrednicima potrebne sistemske mere i jasna strategija gde neće biti nezadovoljstva, a ne nestručno povećavanje svih subvencija, regresa i premija po principu gašenja požara kada zemljoradnici izađu na ulice.

Dodaju i da je Vojvodina, zahvaljujući „stručnjacima“ koji ovu zemlju vode proteklu deceniju, kao žitnica Evrope gladuje i preti joj totalni kolaps.

„Krajnje je vreme da naprednjačka vlast preuzme odgovornost i opšti interes stavi ispred ličnog. Ili da stavi ostavku na sto – to bi bio jedan konačno odgovoran čin koji bi Vojvodina mogla pozdraviti“, ističu iz vojvođanskog odbora Zajedno.

(Autonomija)