Skip to main content

Pokrajinska ombudsmanka: Izjava Bimba dokaz ksenofobije

Građani 28. avg 2015.
2 min čitanja

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih oštro je osudila danas izjavu predsednika opštine Kanjiže Mihalja Bimba, koji je nedavno kazao da je zadovoljan što je ta lokalna samouprava nabavila autobus, kako se deca ne bi vozila u škole zajedno sa izbeglicama i migrantima.

Muškinja Hajnrih je ocenila da je takav govor dokaz ksenofobije, koja se graniči sa rasizmom.

„Njom i sličnim izjavama, koje slušamo poslednjih meseci, pa i duže, podstiče se netrpeljivost prema izbeglicama i svaka takva izjava Bimba zaslužuje osudu“, rekla je pokrajinska ombudsmanka.

Ona je istakla da u teškim vremenima, u kojima svi žive, takav govor raspiruje negativno raspoloženje prema izbeglicama.

„Činjenica je da strani državljani sa aspekta slobode kretanja imaju ista prava kao i građani Srbije, što uključuje i pravo da koriste sredstva javnog prevoza, a na preduzećima je da se organizuju i obezbede dovoljan broj vozila“, navela je Muškinja Hajnrih.

Ona je dodala i da izbeglice, kao i svi građani, plaćaju uslugu prevoza i ne voze se besplatno.

„Nedopustivo je uskraćivanje prava građanima da koriste javni prevoz“, poručila je pokrajinska ombudsmanka.

Ona je istakla i da Srbija malo šta može da promeni u nastaloj situaciji, koju je ocenila teškom i posledicom više sile.

„Moramo da prihvatimo stanje, prilagodimo se i pružimo od sebe sve što možemo“, kazala je Muškinja Hajnrih.

I Centar građanskih vrednosti iz Subotice osudio je juče izjavu predsednika opštine Kanjiža. Subotički aktivisti su pozvali državne organe da svim dozvoljenim sredstvima spreče sprovođenje njegove opake namere, a da protiv organizatora preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

Marton: SVM da reaguje u slučaju Bimba

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton pozvao je danas Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da sankcioniše predsednika opštine Kanjiža Mihalja Bimba, a njega da promeni svoj stav o izbeglicama.

AleksandarMartonMarton je naveo da se to protivi politici Srbije prema izbeglicama.

Poslanik LSV u vojvođanskoj Skupštini je ocenio i da Bimbo „podgreva tenziju“ i da njegove izjave podsećaju na davno viđena dešavanja u Evropi.

„A svi znamo ko je podsticao rasnu segregaciju i netrpeljivost“, dodao je Marton.

On je istakao i da, ukoliko niko ne bude reagovao i ne dođe do promene retorike, poziva na reakciju državne organe.

Marton je naveo da je ono što je zadesilo izbeglice velika tragedija, a da Srbija, kao tranzitno područje, mora da stvara pozitivno okruženje za njih.

„Srbija je nedavno i pohvaljena zbog svojeg odnosa prema izbeglicama, a onda neki lokalni političari, mimo svega, pokušaju da kreiraju stav javnog mnjenja u veoma lošem pravcu“, kazao je vojvođanski poslanik LSV.

(Autonomija)