Skip to main content

Pogoršanje situacije u Kini po strane dopisnike

Planeta 01. mar 2021.
2 min čitanja

Situacija stranih medija u Kini “pogoršana je” 2020. godine uključujući proterivanje 18 stranih dopisnika, višestruke pritiske, malo izdatih viza i ograničenja uvedena u ime kovida, ocenjuje danas udruženje stranih dopisnika.

“Treću godinu zaredom nijedan dopisnik nije izjavio da su se uslovi rada poboljšali”, navodi se u godišnjem izveštaju Kluba stranih dopisnika u Kini (FCCC).

Kina je 2020. godine proterala najmanje 18 stranih novinara koji su radili za američke dnevnike Njujork tajms, Vol strit džornal i Vašington post, što je bio odgovor na sličan postupak američkih vlasti prema kineskim novinarima.

Ovo je “najveće proterivanje stranih novinara od masakra na Tjenanmenu pre više od 30 godina”, navodi Klub stranih novinara.

Kina više ne izdaje američkim medijima pres kartice koje su ključne za rad. Kada su nezadovoljne medijskim izveštavanjem novinara, kineske vlasti su nastavile tokom 2020. godine da primenjuju kaznene mere.

Uobičajene godišnje pres kartice su za najmanje 13 dopisnika sada izdate na šest meseci ili na kraći vremenski period i to za dopisnike između ostalih Njujork tajmsa, Gloub end mejla, Monda i Glasa Amerike.

Druga vrsta pritiska je usmerena na Kineze zaposlene u međunarodnim medijima, a taj pritisak poslednjih godinu dana “povećavan” je uz pretnje neobnavljanjem radnih dozvola.

Ukupno 59 odsto anketiranih reklo je da su kineske kolege zastrašivane tokom 2020. godine, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Korona virus, koji se u Kini pojavio krajem 2019. godine, nije pomogao situaciji. “Kina koristi pandemiju kao novo sredstvo za kontrolu novinara”, ukazuje Klub stranih dopisnika.

Kineske vlasti su tokom 2020. odobrile vrlo mali broj viza novinarima, dok ostale profesije ne podležu takvim ograničenjima.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova ocenio je da izveštaj ne počiva na činjenicama i da Peking ne priznaje Klub stranih dopisnika.

Uveravajući da je zemlja rado prihvata “novinare iz celog sveta”, portparol je rekao da se vlada “protivi ideološkim predrasudama o Kini, dezinformacijama pod izgovorom takozvane slobode štampe i ponašanju koje krši novinarsku etiku”.

(Beta)