Skip to main content

Podrži RTV poziva kolege sa RTS-a da konačno stanu u odbranu profesije

Građani 17. mar 2019.
2 min čitanja

Pokret Podrži RTV pozvao je danas kolege sa Radio-televizije Srbije (RTS) da je izveštavanje tog javnog medijskog servisa o upadu demonstranata u zgradu RTS-a još jednom potvrdilo da je ta medijska kuća uzurpirana od strane vlasti i da ne radi u interesu građana koji su njegovi stvarni vlasnici.

“Umesto da građane pravovremeno informišu o dešavanjima u njihovoj zgradi, RTS je u vestima ponovo dao glas političarima i državnim funkcionerima i dozvolio sebi da prenosi program televizije Pink, koja svakodnevno krši Kodeks novinara Srbije i prepoznata je kao medij koji radi isključivo u korist režima”, naveo je Pokret Podrži RTV u saopštenju za javnost.

Ocenili su da u glavni uzroci sinoćnog upada u RTS izveštavanje javnog servisa o višemesečnim protestima u Beogradu i drugim gradovima, kao i dugogodišnje nebalansirano izveštavanje u centralnim informativnim emisijama, u kojima nema prostora za kritičko mišljenje.

“Upravo takvo izveštavanje je doprinelo stvaranju atmosfere nasilja i podela u društvu. Građani imaju pravo da se pobune protiv uzurpacije javnih medijskih servisa, ali pozivamo i jednu i drugu stranu da se uzdržavaju od primene sile”, ocenjuje se u saopštenju

Dodali su da su slobodni mediji, a pre svega slobodan javni servis sa nezavisnom uređivačkom politikom, preduslov za pokretanje demokratskih procesa u Srbiji.

“Pozivamo one koji su medije uzurpirali i pretvorili ih u propagandne mašine za stvaranje lažne slike društva da uvaže višegodišnje zahteve građana na ulici, podnesu ostavke i omoguće uslove u kojima će mediji moći slobodno i profesionalno da rade. Pozivamo i kolege sa RTS-a da se odvaže i konačno stanu u odbranu profesije i da ne dozvole da se RTS još jednom stavi nasuprot interesa građana, jer smo takav scenario već imali priliku da vidimo devedesetih godina”, navodi se u saopštenju.

Pokret Podrži RTV je zajedno sa građanima 2016. organizovao niz protesta u Novom Sadu protiv nezakonitih smena na Radio-televiziji Vojvodine.

(Autonomija)