Skip to main content

Podnesena krivična prijava protiv Dodika

Jugoslavija 14. dec 2021.
2 min čitanja

Udruženja “Žene žrtve rata” i Institut za istraživanje genocida Kanada, podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH zbog, napada na ustavni poredak BiH.

U saopštenju objavljenom u utorak 14. decembra, navodi se kako je po njima u toku secesija entiteta Republike Srpske (RS) od države BiH.

“Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu anti-bosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju

Podnosioci krivične prijave smatraju da postoji osnovana sumnja krivičnog djela “napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo”.

U ponedjeljak 13. decembra i nova vlada Njemačke pozvala je Evropsku uniju (EU) da uvede sankcije Miloradu Dodiku.

Krivična prijava i zahtjevi za sankcije Dodiku uslijedili su nakon odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) koja je u petak 10. decembra usvojila informacije o „prijenosu nadležnosti sa BiH na nivo Republike Srpske“, u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosuđa, odbrane i sigurnosti.

Usvojena je i Deklaracija o ustavnim principima RS, koja zadužuje institucije RS da sastave ustav po kojem bi Banja Luka bila glavni grad entiteta, a Pale, nedaleko od Sarajeva, prestonica.

U Deklaraciji se precizira da su „svi zakoni koje je nametao visoki predstavnik neustavni“.

Prethodno, isto tijelo donijela je 20. oktobra zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Najave otcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, u julu zabranio negiranje genocida, nakon čega su političari iz RS počeli sa blokadom rada državnih institucija.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta)