Skip to main content

Podkast Direktno: Protesti u Zrenjaninu kao primer aktivizma građana na lokalu

Građani 02. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Pravo na čistu pijaću vodu je osnovno ljudsko pravo"

Tokom leta 2021. godine u Zrenjaninu je održano sedam protesta usled nezadovoljstva građana zbog pijaće vode u ovom gradu. Ovi protesti ujedno su bili primer aktivizma građana u lokalnoj zajednici, koji su se okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo postojećom situacijom.

„Na ovakav korak smo se odlučili jer su nam ugrožena osnovna ljudska prava. Dakle, pravo na čistu pijaću vodu i higijenske uslove je jedno od osnovnih ljudskih prava, a mi u Zrenjaninu nemamo ispravnu vodu već više od 18 godina. To je trajni problem ovog grada i morali smo probuditi svest ljudi o tome“, kaže Gojkan Stojinović iz Zrenjaninske akcije.

Novinar Darko Šper, koji temu problema zrenjaninske vode prati od samog početka, kaže da mediji imaju veliku ulogu i odgovornost kada je reč o informisanju javnosti o problemima na lokalu.

„Meni je jako žao, jer se mediji bave ovim problemom samo kada treba pohvaliti neke političare kako se oni navodno brinu o svom gradu. I žao mi je što mediji podležu takvoj vrsti političkih pritisaka. Kada je bila havarija u fabrici vode, i tada je bilo ograničeno izveštavanje o tome šta se zapravo dogodilo“, kaže Šper.

On dodaje da su mediji bili zainteresovaniji da izveštavaju o problemu zrenjaninske vode u onom periodu u kom su se organizovali protesti.

„Međutim, jednom prilikom sam analizirao izveštavanje medija o prošlogodišnjim i nekim ranijim protestima, koje su pravile neke druge grupe, pre ZRAK-a. Tada sam primetio da javni medijski servis Vojvodine nije izveštavao ni sa jednog jedinog protesta“, objašnjava Šper.

Gojkan Stojinović dodaje i da, uprkos reakciji javnosti, zvanične reakcije vlasti u Zrenjaninu na protest nije bilo.
„Ipak, nezvanično, mi imamo saznanja da smo kreirali prilične turbulencije u toj lokalnoj samoupravi“, kaže Stojinović.

Irena Čučković (Podkast Direktno, foto: Autonomija)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.