Skip to main content

Podignuta optužnica protiv šest osoba za ratne zločine na području Visokog

Jugoslavija 18. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Optužnica obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja, nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret"

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Visokog.

Optužnica obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja, nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Kadrića /72/, Hajdurina Halilovića /64/, Asima Hamzića /75/, Miralema Čengića /63/, Samira Selimovića /54/ i Amira Murtića /52/.

Oni se terete da su kao pripadnici Općinskog štaba TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom od maja do kraja 1992. godine u logoru koji se nalazio u kasarni „Ahmet Fetahagić“ postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te sistematski i kontinuirano mučili, pljačkali, nečovječno postupali i fizički i psihički zlostavljali civile srpske nacionalnosti sa područja Visokog, među kojima su bile žene, djeca i osobe starije životne dobi.

Prema navodima optužnice, u zlostavljanju u navedenom logoru u periodu od oko osam mjeseci bilo je više stotina civila koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uslova, u neuslovnim i pretrpanim prostorimama, gdje su bili podvrgnuti svakodnevni zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, te ponižavajućim postupcima prema ženama i maloljetnicima.

Radnje koje se osumnjičenima stavljaju na teret opisane su u 109 tačaka i podtačaka optužnice, koje će Tužilaštvo dokazivati pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka te ulaganjem većeg broja dokaznih materijala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)