Skip to main content

Podgorički plenum: Solidarnost u borbi protiv desnog ekstremizma

Jugoslavija 11. feb 2022.
2 min čitanja

Predsednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović izjavio je danas u Podgorici da su glorifikacija ratnih zločina i politika devedesetih danas ponovo zauzele glavno mesto u javnom govoru i da taj narativ ide ruku pod ruku sa pokušajima da se istorija izmeni i prilagodi dnevnim političkim potrebama.

Božović je na otvaranju dvodnevnog skupa “Podgorički plenum: Quo vadis, Balkan?” rekao da posebno zabrinjava to što u Srbiji nema zaštite za one koji se bore za promociju građanske Srbije i društva kakvo Srbija treba da bude, baš kao što nema ni sankcija za one koji šire nacionalnu mržnju, glorifikuju ratne zločine i čak pozivaju na nasilje.

Kako je prenela Regionalna akademija za razvoj demokratije, Božović je ocenio da u celom regionu svedočimo prekidu suočavanja sa prošlošću i dodao da bez toga ne može biti pomirenja, a da bez pomirenja neće biti održivog i trajnog mira na Balkanu.

Prema njegovim rečima, to odgovara tradicionalnim konzervativnim političkim elitama, koje i pridobijaju birače konstantno ih “trujući mržnjom”.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević rekla je da su verski i nacionalni sukobi kao tema uvezeni u Crnu Goru, a pokazalo se da strukture na vlasti nisu bile sposobne da se tome odupru.

Ona je naglasila važnost saradnje nevladinog sektora, akademske zajednice, medija, vrednosno određenih i beskompromisnih političkih stranaka i da ta saradnja pre svega treba da bude zasnovana na zajedničkim vrednostima, a ne dnevnopolitičkim potrebama.

Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava, rekla je da je obrazovanje ključno kada je u pitanju borba za ljudska prava, kao i odgovornost onih koji se nalaze na mestima odlučivanja, a koji, što svojom retorikom, što izostankom reakcije ili selektivnom reakcijom, ohrabruju klimu mržnje i doprinose tome da se “govor mržnje normalizuje”.

Demush Shasha, direktor EPIKEU Instituta sa Kosova, ocenio je da su nacionalizam i desni ekstremizam glavni kočničari evropskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana i sveopšteg razvoja društava u ovim zemljama.

On je ocenio da su te zemlje zarobljene u svojoj prošlosti, osuđene na stalno ponavljanje istorije, sa istim akterima, istim pogubnim politikama iz godina rata.

Kalinka Gaber, savetnica Vlade Severne Makedonije i jedna od osnivačica Regionalne akademije za razvoj demokratije, ocenila je da se na primeru Severne Makedonije može nedvosmisleno videti kako promena u političkom kontekstu može uticati na javni diskurs i na upotrebu govora mržnje, kako kroz promenu narativa odgovornih, tako i kroz reakciju institucija i nadležnih organa.

Skup organizuju Regionalna akademija za razvoj demokratije, Centar za građansko obrazovanje i Fondacija Fridrih Ebert.

Među učesnicima nalaze se i gradonačelnici Podgorice i Sarajeva, Ivan Vuković i Benjamina Karić, bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, dugogodišnji poslanik u nemačkom Parlamentu Josip Juratović, istoričar Ivo Goldštajn, istoričarka Dubravka Stojanović, bivši predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović, bivša ministarka za evropske i spoljne poslove Hrvatske Vesna Pusić, novinarka Vesna Mališić, pisac Andrej Nikolaidis.

(Autonomija)