Skip to main content

Podgorica dobila Bulevar Srđana Aleksića

Jugoslavija 11. jul 2013.
2 min čitanja

Glavni Grad Crne Gore u četvrtak, 11. jula je dobio Bulevar Srđana Aleksića. Tako će Podgorica čuvati uspomenu na herojski čin mladića iz Trebinja, koji je 1993 . godine ubijen braneći svog sugrađanina Alena Glavovića. Srđanov bulevar svečano su otvorili njegov otac Rade i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša u prisustvu predstavnika crnogrske vlade, političkih partija i drugih javnih ličnosti.

U Podgorici je u četvrtak, preko puta Spomen parka Pobrežje, povodom obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije, jedan od novijih bulevara zvanično nazvan po Srđanu Aleksiću, koji je 1993. godine ubijen u Trebinju kada je branio druga muslimanske vjeroispovjesti.

Na početku bulevara, na desnoj strani mosta, kod ploče sa Srđanovim imenom okupili su se njegov otac Rade, gradonačelnik Miomir Mugoša predstavnici vlade, političkih partija i građani .

Srđanov otac Rade kazao je da narod Crne Gore otvaranjem ulice sa imenom njegovog sina pokazao da je spreman da živi sa braćom, prijateljima i da čovjeka mjeri na osnovu dobrote, ljubavi, saradnje i pažnje.

Nekada davno, poslije rata pitali su me kako se osjećam. Ja sam imao jednu divnu zemlju koju sam jako volio. Onda je došao rat i sve mi to uzeo. Rat mi je uzeo divnu zemlju, i Podgoricu, Nikšić, Zagreb, Beograd, Split i Novi Sad, ali kako vrijeme prolazi Srđan zahvaljući narodu Crne Gore vraća sve što je nekad bilo izgubljeno. Danas mi je vratio Podgoricu koja mi je milija i bliža nego ikad do sada. Srđana nema ali ostajemo mi i sve ono što radimo radimo za svu našu djecu i sva naša pokoljenja”.

Podgorica će, otvaranjem bulevara koji nosi ime tragično nastradalog Srđana Aleksića, čuvati sjećanje na njega, koji je štiteći mladića druge vjere i nacija pokazao po kojim principima treba da se živi, kazao je gradonačelnik, Miomir Mugoša.

Srđan je najljepši izdanak ne samo svog rodnog grada već i šire. Bio je glumac amater, nada Jugoslavije u plivanju, i u tragičnom trenutku za sve narode sa ovih prostora pokazao po kojim principima treba da živimo. Njegov čin, kada je zaštitio mladića druge vjere i nacije, trajaće kao jedan od najsnažnijih poziva na suživot različitosti.Tako će Podgorica na otvaranjem ulice sa njegovim imenom, čuvati sa ponosom čuvati sjećanje na Srđana Aleksića. Neka prozivanje bulevara njegovim imenom pokaže da smo primili poruku koji je njegov herojski čin poslao svima”, kazao je Mugoša.

Uoči svečanosti povodom otvaranja bulevara Srđana Aleksića, nedaleko od tog mjesta cvijeće na Spomen park Pobrežje u znak sjećanja na sve civilne žrtve ratova vođenih na prostoru bivše Jugoslavije u četvrtak su položili ministri u crnogorskoj Vladi, Duško Marković, Suad Numanović, Sanja Vlahović, Raško Konjević, predstavnici parlamentarnih partija, Foruma Bošnjaka, kao i strane diplomate.

Inače, taj spomenik je u posljednje dvije godine četiri puta bio meta vandalizma.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder u nedavnoj izjavi radiju Crne Gore:

Ja tvrdim da nije problem u tome što je spomenik u staklu. Jer da je sreće i da je to papir, ako je nešto sveto, ako je nešto tog ranga kao što je obilježje žrtvama, i to svim žrtvama, bez obzira na vjeru, naciju i bez obzira gdje se to dogodilo, trebalo bi svi na neki način da iskažemo poštovanje prema tome. Nažalost, upravo zbog svih ovih političkih manipulacija i nepsremnosti da se otvoreno kaže ono što treba da se kaže, i ti vandali su žrtve fašisoidne svijesti i fašisoidnih djela”, kazao je Rastoder.

(Predrag Tomović, Slobodna Evropa)