Skip to main content

Počinje Novi Sad film festival: Džon Sevidž i Mira Banjac laureati

Kultura 21. sep 2023.
2 min čitanja

Revijalni program počeće večeras, filmom Kristina reditelja Nikole Spasića

Više od 20 filmova iz 12 zemalja sveta publika će gledati od 21. do 24. septembra u Novom Sadu jer počinje Novi Sad film festival.

Argentinski El Santo, fransucki After, litvanski Pensive, japanski Mitsuki, Sekai, hrvatski film Sigurno mjesto i srpski Indigo Kristal – trenutno su najuspešniji igrani filmovi mladih reditelja koji dolaze sa različitih kontinenata i obeležiće glavnu internacionalnu takmičarsku selekciju festivala.

Kupljenu kartu za festival neophodno je zameniti za narukvicu od sutra, od 22. do 24. septembra od 9 do 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada.

Takmičarska selekcija donosi i regionalnu selekciju studentskog kratkog igranog filma, nacionalnu selekciju srednjoškolskog filma i Best Pitch, selekciju filmova u procesu realizacije, na čijem čelu je glumac Džon Sevidž, koji će pobednički film proglasiti u nedelju u 11 časova, u Kulturnom centru Novog Sada.

Sevdiž je i ovogodišnji inostrani laureat Novi Sad film festivala za doprinos svetskoj kinematografiji, dok je naša legendarna Mira Banjac laureat nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji.

Pored domaćih relevantnih stručnjaka, u okviru Novi Sad film festivala i Industry programa govoriće i predstavnik čuvenog Busan Content Marketa, Mahnwoo Kwon, lider jedne od najvećih međunarodnih platformi koja se bavi promocijom i razmenom filmskog, televizijskog, animiranog i drugog sadržaja, te podstiče saradnju između filmskih radnika iz celog sveta.

A pre svečanog otvaranja – Kristina…

Revijalni program otpočeće večeras, 21. septembra kada će u bioskopu Arena Cineplex biti prikazan višestruko međunarodno nagrađivan film Kristina reditelja Nikole Spasića.

Do sada je film Kristina prikazan na velikom broju značajnih svetskih festivala i osvojio je brojne međunarodne nagrade uključujući nagradu za najbolji prvi film na festivalu FIDMarseille u Francuskoj, nagradu za najboljeg evropskog reditelja u usponu na Seville European Film Festivalu u Španiji, specijalno priznanje mladog žirija na Muestra de Cinema de Lanzarote u Španiji, nagradu za najbolji domaći i za najbolji međunarodni film na festivalu Merlinka, kao i nagradu za najbolju režiju na Martovskom festivalu.

Večerašnjom projekcijom počinje njegova bioskopska distribucija, a jedino za ovaj film ulaznice možete kupiti na blagajni bioskopa Arena Cineplex, što predstavlja izuzetak u odnosu na ostatak filmskog programa za koji se ulaznice kupuju putem Gigstix-a.

Tokom Novi Sad film festivala, publika će gledati filmove i u okviru revijalnih selekcija, kao što su A Sad Novi, Eko-film i dečji program, zatim omaž posvećen Žanu Liku Godaru, dok specijalne selekcije donose projekcije filmova Prince of the Seas i Puffins Impossible, koji dolaze iz domaćih studija za animaciju ILBE Studios i Furuna Crafts.

Celokupan program festivala upotpuniće i onaj muzički – Damir Urban sa svojom četvorkom uz gudački sastav Camerata Novi Sad, nastupiće u nedelju, 24. septembra u 20 sati i 30 minuta u Srpskom narodnom pozorištu, a publika će slušati i di-džejeve Kristijana Molnara i Dejana Milićevića, kao i beogradsku grupu Vrooom.

(N1)