Skip to main content

Počeo protest „Buna protiv mafije“, blokiran Bulevar oslobođenja (VIDEO)

Vojvodina 28. jul 2022.
3 min čitanja

Građani Novog Sada okupili su se ispred sedišta Policijske uprave u tom gradu pred protest “Buna protiv mafije”.

Građani su blokirali raskrsnicu Ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja. Sa razglasa se pušta muzika, a počelo je pesmom „Vreme je za Novi Sad“.

Među demonstrantima su i predstavnici građanskih inicijativa iz drugih gradova: Lokalni front, Ne damo Jadar, Udruženje nestalih beba.

Skupom dominira transparent “Buna protiv mafije”, a tu su i transpraneti “Solidarnost mreža Pančevo”, “Litijum u Levvču – ne! Odbranimo Rekovac!”  

Skupu prisustvuju i opozicioni političari Zoran Lutovac, Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović, Marinika Tepić, Borislav Novaković.

Na licu mesta prisutne su i brojne novinarske ekipe.

Na protestu nema uniformisane policije.  

U obližnjem kafiću su i osobe koje su od ranije poznati kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i osobe koje na sebi imaju majice sa slovom “Z”, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na licu mesta, u blizini sedišta policije, reporteri su uočili uvredljive plakate sa likom jednog od građanskih aktivista Brajana Brkovića, na kojima se on dovodi u vezu sa nacističkim ustaškim pokretom u Hrvatskoj.

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada prošlog četvrtka.

“Novi Sad je, pod udarom vlasti i investitora oličenim u GUP-u, na protestu 21. jula odgovorio jedino kako je znao – hrabro i solidarno, a SNS mafija je još jednom pokazala svoje pravo lice celoj Srbiji”, navodi se u pozivu na protest.

“Privatni batinaši potpomognuti kordonom policije gazili su žene i penzionere. Znaj da će gaziti sve nas, jednog po jednog, ako im sada ne odgovorimo. Kolenom na vrat i lisice koje na ruke stavlja privatno obezbeđenje odgovor je gradske vlasti na borbu za grad po meri čoveka. Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo“, piše u pozivu na protest.

Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.

Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorao na pitanja o tome zašto su policija i privatno obezbeđenje zajedničkid elovali protiv demonstranata.

On je optužio demonstrante da su hteli da upadnu u zgradu skupštine i napadnu odbornike.

Na protest su svoje pristalice pozvale i opozicione političke partije, a Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je deo vladajuće koalicije u Novom Sadu, zahtevala je da policija utvrdi ko je činio nasilje nad građanima.

I visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak, ali je potom povukao taj poziv.

(Autonomija)