Skip to main content

Održani govori ispred policije, demonstranti krenuli u šetnju (VIDEO)

Vojvodina 28. jul 2022.
3 min čitanja

Oko dve hiljade demonstranata su na građanskom protestu “Buna protiv mafije” u Novom Sadu večeras poručili gradskim vlastima da se ne plaše i da će nastaviti da se bore za svoj grad, a protiv onih koji bi, u interesu krupnog kapitala, da ga dodatno unište. 

Marija Prijić, supruga jednog od demonstranata koji je na protestu pre nedelju dana pretučen od strane privatnog obezbeđenja, kazala je da se ni ona ni njena porodica ne plaše iako su gledali strašne slike nasilja od strane insttucija.

“Policija je trebalo da brani građane, a dopustila je da ih privatno obezbeđenje tuče”, navela je ona.

Marija Prijić govori na protestu

Aktivista Brajan Brković poručio je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da nije dobro da Novi Sad vodi čovek koji, umesto da vodi računa o razvoju grada, “razvija bankovne račune povlašćenih investitora”.

“Nije dobro kada gradonačelnik vidi svoje građane kao bele miševe. Novi Sad je klasičan primer sukoba krupnog kapitala i običnih građana. Apelujem na gradsku vlast da se ne igraju vatrom jer će im se dogoditi narod, a onda im niko neće biti od pomoći”, zapretio je Brković.

Demonstranti su upućivali pogrdne poruke na račun gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i uzvikivali “Miloš nejaki!”

Aktivista Miran Pogačar je poručio da “Novi Sad neće biti na vodi, Novi Sad će biti na slobodi”.

Oni su krenuli u protestnu šetnju Bulevarom oslobođenja i uz zvuke doboša i pištaljki uzvikuju “Svi na ulice”.

Oko 19 sati građani su se ispred sedišta Policijske uprave.

Oni su bili blokirali raskrsnicu Ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja. Sa razglasa se pušta muzika, a počelo je pesmom „Vreme je za Novi Sad“.

Među demonstrantima su i predstavnici građanskih inicijativa iz drugih gradova: Lokalni front, Ne damo Jadar, Udruženje nestalih beba.

Skupom dominira transparent “Buna protiv mafije”, a tu su i transparenti “Solidarnost mreža Pančevo”, “Litijum u Levvču – ne! Odbranimo Rekovac!” 

Skupu prisustvuju i opozicioni političari Aleksandar Olenik, Biljana Stojković, Zoran Lutovac, Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović, Marinika Tepić, Borislav Novaković, aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine, partije koja je deo gradske vlasti, i drugi.

Na licu mesta prisutne su i brojne novinarske ekipe.

Na protestu nema uniformisane policije. 

U obližnjem kafiću sedele su i osobe koje su od ranije poznati kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i osobe koje na sebi imaju majice sa slovom “Z”, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na licu mesta, u blizini sedišta policije, reporteri su uočili plakate sa likom jednog od građanskih aktivista Brajana Brkovića, na kojima se on dovodi u vezu sa nacističkim ustaškim pokretom u Hrvatskoj.

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada prošlog četvrtka.

Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.

Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorao na pitanja o tome zašto su policija i privatno obezbeđenje zajednički delovali protiv demonstranata.

On je optužio demonstrante da su hteli da upadnu u zgradu skupštine i napadnu odbornike.

I visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak, ali je potom povukao taj poziv.

(Autonomija)