Skip to main content

Počelo suđenje predsedniku Istočne alternative zbog veličanja Ratka Mladića

Jugoslavija 01. апр 2024.
< 1 min čitanja

Postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka „Srećan rođendan, živi i zdravi bili“

U Sarajevu je danas čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne reči Tužilaštva BiH počelo suđenje Vojinu Pavloviću iz Bratunca za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine u BiH.

Tužilac Nedim Ćosić je naveo da se Pavloviću stavlja na teret da je 10. marta 2023. godine u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka „Srećan rođendan, živi i zdravi bili“.

U optužnici se navodi da je Pavlović, kao predsednik Udruženja „Istočna alternativa“ i stanovnik Bratunca, bio svestan da navedenom radnjom veliča Ratka Mladića, koji je presudom međunarodnog suda osuđen za genocid i druge ratne zločine, preneo je portal Detektor.ba.

Ćosić je rekao da je Pavlović na javnom mestu svesno postavio transparent, koji je po svom sadržaju izazvao uznemirenost i strah dela stanovnika na tom području koji su ga videli, a posebno kod povratnika bošnjačke nacionalnosti u okolnim selima na području Bratunca.

Tužilac je kazao da u toku dokaznog postupka namerava uložiti materijalne dokaze predložene uz optužnicu, te saslušati 12 svedoka, od čega je devet službenih lica i troje oštećenih.

Odbrana nije iznela uvodnu reč niti predloge dokaza, uz obrazloženje da će to uraditi u toku postupka, nakon što Tužilaštvo završi svoj deo.

Branilac Mirko Blagojević tražio je da se suđenje nastavi tek u maju, jer je Pavlović zbog bolesti dobio preporuku za lečenje u aprilu, s čime se sudija složio, uz uslov da se Sudu dostavi medicinska dokumentacija.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko je u julu 2021. godine nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima je kriminalizovao negiranje ratnih zločina.

(Beta)