Skip to main content

Počast žrtvama genocida i u Srebrenici, prvi put pred gradskom džamijom

Jugoslavija 08. јул 2022.
2 min čitanja

Posmrtni ostaci srebreničkih žrtava, položenih na 50 tabuta, suzama i molitvama ispraćeni su iz Visokog do svoj posljednjeg počivališta, Memorijalnog centra u Potočarima, gdje su stigli u popodnevnim satima.

Na putu do Potočara, kamion s tabutima koji je krenuo iz visočkog preduzeća “Gradska groblja”, zaustavio se ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje je su brojni građani odali počast žrtvama genocida.

Nakon ovoga, kamion se uputio ka Srebrenici, gdje se u 16:00 sati zaustavio ispred Gradske džamije.

Dženaza za 50 žrtava

Do sada je identifikovano i u potočarskoj dolini bijelih nišana ukopano 6.671 žrtva, a ove godine je identifikovano 50 za koje su porodice dale saglasnost da se može obaviti dženaza.

Kao i ranijih godina, preduzeće “Gradska groblja” Visoko je i ove godine bilo uključeno u organizaciju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. To preduzeće od 2003. godine vrši ekshumaciju tijela iz masovnih grobnica te njihovo pripremanje nakon identifikacije za kolektivnu dženazu u Potočarima.

Glasnogovornica JKP “Gradska groblja” Visoko Sabina Rastoder kazala je da je na svaki tabut stavljena trajna pločica od neuništivog materijala.

“Na pločici je navedeno ime i prezime, parcela i red u Potočarima, te sve šifre i brojevi koji daju historijat iskopavanja, ekshumacije, idenitifikacije i gdje se tačno vidi da je to tijelo kompletirano sa više lokacija”, pojasnila je Rastoder te istakla da je pločica vrlo važna za buduće reasocijacije i reekshumacije.

Srebreničanin Elvir Špiodić, koji je jedan od organizatora ispraćaja tabuta iz Visokog, kazao je da je za mnoge obilježavanje godišnjice genocida događaj, dok je za preživjele žrtve doživljaj koji je isti kao i prije 27 godina.

“U danima kada ispraćamo tabute i klanjamo dženazu, dolazi nam i Bajram. Iako mu se radujemo, dočekujemo ga s velikim bolom, posebno majke”, ističe on.

Špiodić, koji je u genocidu izgubio 11 članova uže porodice, tvrdi da je suživot u BiH neminovan, ali da se mora graditi na istini i pravi, da se zločinci kazne te da se istina ne zaboravi.

Najmlađa žrtva Salim Mustafić

U ranijim godinama, brojke su bile više i od 700 žrtava genocida u Srebrenici koje su 11. jula svoj smiraj pronalazile u Memorijalnom centru Potočari. Još 2003. godine je bilo ukupno 989 žrtava koje su ukopane u Potočarima.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine.

“Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke identifikuje tek ove godine, 21 godinu nakon što je ekshumiran”, kazala je ranije glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali 17 godina: Vahid Smajlović (1978.) i Elvir Muminović (1978).

Posmrtni ostaci Elvira Muminovića pronađeni su 26 godina nakon njegovog nestanka, a ekshumirani su prošle godine iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje u Kalinoviku.

Najstarije žrtve koje će biti ukopane ove godine su Adil Selimović (1936.) i Husejin Krdžić (1936). Oni su u momentu kada su ubijeni imali 59 godina.

Tužna kolona sa 50 tabuta žrtava genocida stići će u Potočare u 16.30 sati, gdje će ih dočekati građani i rodbina ubijenih.

(Al Jazeera, Foto: Dinko Gruhonjić)